Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Artikel Khas

Bila kerajaan mahu bertindak ke atas kuil haram

Buatlah audit menyeluruh terhadap semua kuil Hindu seluruh negara sebelum terlambat

KEMUNCULAN kuil Hindu sama ada disedari atau tidak, semakin membimbangkan. Lebih-lebih lagi dibina di kawasan tanah haram (tanah kerajaan) dan banyak peraturan tidak dipatuhi. Lambakan kuil ini seolah-olah tidak terkawal. PBT tidurkah?

Saya tidak rasa binaannya mengikut tatacara yang ditetapkan oleh PBT. Setback entah ke mana. Sedar-sedar pembahagi jalan sudah ditukar menjadi berwarna warni dan menjadi pagar milik kuil Hindu. Sudah berlaku di banyak kawasan lebuh raya.

Kalau tidak percaya, buatlah siasatan. Saya tidak pasti apa pihak berkuasa tempatan buat selama ini. Adakah pemantauan dibuat? Atau PBT sedang tidur lena dibuat mimpi.

Cuba tengok kuil Hindu di sepanjang lebih raya dari Mid Valley, Brickfield, menuju PWTC, seterusnya Sentul. Tiba-tiba muncul tombolnya di tengah-tengah lebuh raya bandaraya Kuala Lumpur. Langsung tidak ada setback.

Di kawasan Ampang boleh dikatakan semua didirikan di kawasan tanah haram. Asal kecil sahaja. Kemudian jadi besar sehingga memakan rizab jalan. Semua itu bukan tanah milik mereka.

Ini baru contoh beberapa tempat sebahagian kecil kawasan di Kuala Lumpur dan Selangor, belum masuk negeri Perak, Pulau Pinang, Kedah, Negeri Sembilan, Pahang, Johor dan sebagainya.

Binaan dan pagar dibuat suka hati dia sahaja, sama ada merujuk kepada PBT atau tidak, kita tidak tahu.

Jika binaan kuil tersebut merujuk PBT mustahil pagarnya sampai ke rizab jalan, sehingga membahayakan, sebab tidak ada penjarakan langsung atau setback. Pembahagian jalan dirobohkan dan digantikan binaan sendiri berwarna warni.

Terbaharu isu kuil dinaikkan sendiri papan tandanya, di Damansara Damai, tanpa mendapat kebenaran PBT. Apakah nak jadi dengan negara (negeri) ini. Langsung tidak ada pemantauan.

Ini belum termasuk rumah persendirian dijadikan kuil sehingga mengganggu jiran bersebelahan. Buat suka dia saja.

PBT seluruh negara tidak boleh berdiam diri. Keadaan menjadi makin serius. Ini isu keselamatan negara.

Ironinya kenapa perlu bina kuil Hindu skala besar di kawasan yang penganut begitu sedikit atau kawasan majoriti Melayu. Ia bukan baharu tetapi merata tempat. Kenapa ianya di kawasan tanah kerajaan bukan tanahnya sendiri

Lebih memelikkan kuil yang mahu dibina di Damansara Damai bersebelahan dengan tapak sekolah agama.

Selepas ini ditakdirkan tidak dapat mendapatkan kebenaran membina kuil, pasti mereka mahukan tempat gentian. Sedangkan kuil yang dibina di situ bukan tanah milik mereka. Tetapi tanah kerajaan atau orang lain.

Ingat kisah Adib, sehingga kini tidak ada pembelaan. Tapak kuil ganti disediakan, mereka dah bina kuil, tetapi mereka tidak mahu berpindah daripada tapak lama. Akhirnya, dua-dua tapak dia dapat

Nyawa Adib orang menjadi taruhan. Di manakah keadilan sebegini. Justeru sudah sampai masanya audit perlu dilakukan. Majoriti kuil dibina di kawasan tanah haram.

Rumah ibadat hari ini sudah menjadi bahan perniagaan. Segeralah lakukan audit. Termasuk audit kewangan. Sebenarnya tidak susah untuk melakukan audit seluruh negara, kerana setiap PBT pasti tahu kedudukan kuil ini.

Saya ingin cadangkan lagi walaupun telah banyak kali disebut.

Pertama, setiap negeri, setiap PBT pergilah kira, berapa banyak kuil, dengan keperluan penduduk. Begitu juga keperluan dengan bilangan yang tidak ramai. Status kuil Hindu di kawasan majoriti Melayu. Jangan takut untuk bertindak. Negara ini ada undang-undang. Usah pedulikan orang politik. Mereka hanya mengira undi sahaja. Bukan keselamatan.

Kedua, kenapa perlu dua, tiga atau lebih kuil Hindu dalam skala besar, berada dalam deretan yang sama. Cuba lihat di Sentul begitu banyak kuil berskala besar, berderet-deret. Begitu juga di Serdang. Kuil skala besar, bersebelahan.

Banyak lagi tempat lain sama keadaannya. Ini belum termasuk jalan yang terpaksa dibengkokkan kerana memberi laluan kepada kuil Hindu. Amat tidak logik, kuil haram tidak boleh diroboh di kawasan tanah yang bukan miliknya.

Umat Islam nak buat surau masjid pun kena tengok penduduk. Jika penduduk tidak ramai, rumah ibadat tidak akan dibina.

Ketiga, jika PBT tidak bertindak sekarang, pasti nasi akan menjadi bubur. Kuil tidak berkurang tetapi makin bertambah di kawasan bukan miliknya. Pasti akan menjadi isu perkauman.

Islam tidak pernah menghalang hak bukan Islam tetapi biar berpada-pada. Penduduk tidak banyak, tetapi lambakan kuil tidak terkira.

Keempat, penganut atau pengikutnya bertindak semakin agresif. Sepanjang menaiki keretapi (ETS) utara selatan, skypark ke KL Sentral, tidak terkira banyaknya kuil itu.

Kelima, janganlah kerana hanya mahukan undi, kita halalkan tindakan yang haram. Binaan di tanah milik kerajaan tetap haram. Tidak boleh dihalalkan.

Keenam, perpaduan tidak boleh dicapai dengan membiarkan kuil dibina sesuka hati. Kuil-kuil haram ini hanya akan merosakkan perpaduan.

Saya baru sahaja balik daripada Pulau Pinang, lambakan kuil sudah tidak terkawal. Atas bukit, bawah bukit, tepi jalan, seberang jalan bertentangan, tepi sungai, boleh dikatakan ada sahaja merata tempat.

Masalah kuil di negeri Kedah masih lagi tidak selesai.

Apakah kita mahu dikenali sebagai darul kuil suatu masa nanti. Buatlah segera pemantau dan ambil tindakan. Keselamatan negara semakin tergugat dan terancam. Pihak berkuasa tidak masuk sampai ke dalam kuil-kuil.

Adakah mereka yang berada di sini, benar-benar warganegara? Jika bukan, adakah mereka berada di sini dengan permit? Kita tidak nafikan hak bukan Islam tetapi perlu berpada-pada.

Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button