Berita Utama

Kerja naik taraf LSA Sg Rasa bermula hari ini, 188 kawasan terjejas

Pemulihan bekalan air sepenuhnya dijangka pada Khamis (11 Ogos)

BANGI, 11 Muharam 1444H, Selasa – Kerja-kerja menaik taraf dan penyelenggaraan aset berjadual di Loji Rawatan Air Sungai Rasa (LRA Sg Rasa) bermula jam 9 pagi Selasa (9 Ogos).

Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) dalam satu kenyataan berkata, kerja-kerja itu dijangka siap pada 9 malam ini.

“Sepanjang kerja penyelenggaraan, 188 kawasan di Hulu Selangor terjejas, tetapi pengguna boleh menjangkakan pemulihan bekalan air sepenuhnya pada Khamis (11 Ogos), 1 pagi.

“Bekalan air akan diagihkan secara berperingkat kepada pengguna setelah sistem pengagihan bekalan air distabilkan.

“Tempoh gangguan dan pemulihan bekalan air di kawasan terjejas berbeza-beza bergantung kepada jarak premis pengguna dan tekanan air di sistem pengagihan,” kata kenyataan itu.

Beberapa kawasan terjejas termasuk Bandar Baru Kundang, Batu Arang, Bukit Sentosa, Kampung Jelutong, Kampung Sungai Choh, Pekan Rawang, Kuang, Jalan Bunga Raya dan zon industri Azalea.

Air Selangor telah menggerakkan lori tangki air ke kawasan terjejas, dengan keutamaan diberikan kepada premis kritikal seperti hospital, klinik dan pusat dialisis serta pengebumian.

Bagi pelanggan komersial, pembelian bekalan air terawat boleh dibuat di kaunter perkhidmatan pelanggan Air Selangor di wilayah Petaling dan Gombak.

Pelanggan komersial boleh menggunakan lori tangki air mereka sendiri di stesen pengisian air tempatan yang disediakan di Batu Caves dan Damai Utama, Puchong.

Maklumat gangguan bekalan air berjadual akan dikemas kini dari semasa ke semasa melalui semua saluran komunikasi rasmi Air Selangor iaitu aplikasi Air Selangor, Facebook, Instagram, Twitter atau menghubungi Pusat Hubungan Air Selangor di talian 15300.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button