Berita Utama

Syarikat penerbangan perlu sedia penginapan penumpang terjejas

Lapan penumpang tak puas hati pembatalan penerbangan saat akhir

JOHOR BHARU, 18 Muharam 1444H, Selasa – Syarikat penerbangan perlu menyediakan penginapan untuk penumpang yang terjejas akibat pembatalan penerbangan pada saat akhir, kata Pengarah Pelancongan Johor, Suhairi Hashim.

Suhairi berkata, beliau menerima lapan laporan daripada pelancong yang tidak berpuas hati akibat pembatalan penerbangan pada Sabtu (13 Ogos) antara Johor Bharu dan Jakarta.

Beliau berkata, beberapa penumpang sudah berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai seawal jam 8 malam pada hari Jumaat (12 Ogos) bagi memastikan mereka tidak terlepas penerbangan yang dijadualkan berlepas pada 11 malam.

“Penerbangan itu dijadualkan semula pada pukul 12 pagi Sabtu sebelum dibatalkan. Beberapa penumpang yang terkandas adalah pelancong yang datang ke Johor dan dalam perjalanan pulang.

“Ini bukan kejadian pertama. Saya menerima laporan sama pada Khamis (11 Ogos) di mana penerbangan yang sepatutnya berlepas pada jam 11 malam telah dijadualkan semula kepada 6.30 pagi Jumaat.

“Orang ramai terpaksa bermalam di lapangan terbang, yang tidak memberikan imej yang baik kepada industri pelancongan di negeri ini,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Indonesia, Veranita Yosephine berkata, penerbangan perkhidmatan AirAsia Indonesia QZ 240/241, yang terbang antara Jakarta dan Johor, dibatalkan pada 13 Ogos kerana pesawat memerlukan penilaian jurutera di Jakarta.

“Keadaan itu tidak dijangka dan kami dengan tulus ikhlas memohon maaf atas kesulitan yang menimpa penumpang yang terjejas. Bagaimanapun, keselamatan sentiasa menjadi keutamaan kami dan ini akan sentiasa mendahului jadual kami.

“Seperti biasa, apabila terdapat gangguan penerbangan, kami melakukan segala yang kami mampu untuk meminimumkan kesulitan penumpang kami yang dihargai dan menyediakan pengaturan alternatif untuk membantu penumpang ke destinasi mereka secepat mungkin.

“… termasuk, dalam kes ini, pertukaran penerbangan percuma kepada penerbangan seterusnya yang tersedia dan penginapan hotel semalaman jika penumpang jauh dari rumah.

“Ia bertepatan dengan komitmen kami untuk sentiasa memberikan yang terbaik dari segi perjalanan udara yang selamat, berpatutan dan boleh dipercayai,” katanya dalam satu kenyataan.

Veranita berkata, industri penerbangan global kini mengalami gangguan yang lebih daripada biasa berikutan kesan wabak yang belum pernah berlaku sebelum ini, termasuk masa pendahuluan yang lebih lama daripada biasa bagi penyedia penyelenggaraan pesawat.

“Kami sedang berusaha keras untuk kembali beroperasi seperti biasa secepat mungkin dalam masa terdekat dan berterima kasih kepada tetamu kami atas kesabaran dan pemahaman mereka,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button