Berita UtamaDunia

Turkiye gandakan import minyak Russia, tak hirau sekatan Barat

Lebih 200,000 bpd diimport tahun ini, berbanding hanya 98,000 bpd untuk 2021

ANKARA, 25 Muharam 1444H, Selasa – Turkiye menggandakan import minyak Russia tahun ini, lapor Reuters, menggariskan bagaimana kedua-dua negara telah meningkatkan kerjasama walaupun sekatan Barat dikenakan ke atas Moscow atas pencerobohannya di Ukraine.

Menurut angka dari Refinitiv Eikon, Turkiye meningkatkan import minyak dari Russia melebihi 200,000 tong sehari (bpd) tahun ini, berbanding hanya 98,000 bpd untuk tempoh yang sama 2021.

Kenaikan dalam jualan berlaku selepas mesyuarat awal bulan ini di mana Presiden Russia, Vladimir Putin dan Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan bersetuju untuk menubuhkan sistem pembayaran separa bagi gas Russia dalam rubel.

Russia telah dipaksa untuk mengurangkan harga minyak mentahnya di tengah-tengah sekatan Barat.

Turkiye adalah salah satu daripada beberapa negara yang enggan bersetuju dengan sekatan Barat untuk mengasingkan Moscow atas pencerobohan Ukraine.  

Walaupun Ankara telah menjual dron bersenjata ke Ukraine, ia telah meletakkan dirinya sebagai orang tengah dalam konflik itu.

Pada bulan Julai, Ankara membantu menjadi broker perjanjian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang membenarkan penghantaran semula bijirin Ukraine dari Laut Hitam.

Peningkatan dalam jualan minyak menggariskan bagaimana Turkiye berusaha untuk meraih faedah mengekalkan hubungan dengan kedua-dua belah konflik di Ukraine untuk Erdogan yang ekonominya sedang bergelut di bawah bebanan krisis mata wang yang menyaksikan inflasi melonjak 80 peratus.

Russia membekalkan Turkiye dengan lebih satu pertiga daripada gas aslinya dan lebih separuh daripada import bijirinnya.  

Industri pelancongan Turkiye, yang merupakan sumber utama mata wang juga sangat bergantung kepada pelawat Russia yang berjumlah tujuh juta pada 2019, jumlah terbesar dari mana-mana negara. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button