Berita UtamaDunia

Kanak-kanak Gaza meninggal dunia selepas Israel tangguh kebenaran dapatkan rawatan

Sekatan rejim Zionis sukarkan rakyat Palestin dapat rawatan sewajarnya

GAZA, 1 Safar 1444H, Isnin – Seorang kanak-kanak Palestin berusia enam tahun disahkan meninggal dunia di Semenanjung Gaza selepas pihak berkuasa Israel tidak memberi kebenaran kepadanya untuk meninggalkan enklaf yang dikepung untuk rawatan.

Pusat Hak Asasi Manusia al-Mezan yang berpangkalan di Gaza, semalam menyatakan bahawa Farouq Abul-Naja, yang mengalami ‘cerebral atrophy’ akan dirawat di Hospital Hadassah Ein Kerem di al-Quds yang diduduki memandangkan fakta bahawa tiada rawatan untuk keadaannya di hospital Gaza, lapor Pusat Maklumat Palestin.

NGO Palestin itu seterusnya mendakwa pihak berkuasa Israel bertanggungjawab atas kematian kanak-kanak itu akibat sekatan ketat rejim pendudukan terhadap kebebasan bergerak bagi penduduk Gaza, khususnya dalam perjalanan pesakit yang memerlukan rawatan di luar kawasan pantai.

Abul-Naja terlepas janji temu untuk rawatan di hospital pada Januari kerana permintaan yang difailkan untuk perjalanannya sedang disemak oleh pihak berkuasa Israel selama berbulan-bulan.  

Kemudian pada bulan Ogos, dia terlepas janji temu lain di hospital kerana pihak berkuasa Israel masih belum meluluskan permintaan untuk perjalanannya.

Pusat Al-Mezan juga menegaskan bahawa empat pesakit Gaza, termasuk tiga kanak-kanak, telah meninggal dunia sejak awal tahun kerana keengganan Israel memberikan mereka permit yang diperlukan untuk mendapatkan rawatan perubatan di luar Gaza.

Rakyat Palestin terpaksa melakukan perjalanan untuk keadaan serius yang tidak dapat dirawat oleh sistem kesihatan yang terbeban di Gaza, tetapi berdepan menunggu lama untuk permit memasuki wilayah diduduki.

Gaza berada di bawah kepungan Israel yang melumpuhkan sejak Jun 2007. Sejak itu ia telah menyebabkan penurunan taraf hidup serta tahap pengangguran yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan kemiskinan yang berterusan di Semenanjung Gaza.

Israel telah melancarkan tiga peperangan besar terhadap enklaf tersebut sejak 2008, membunuh beribu-ribu penduduk Gaza dan menghancurkan infrastruktur wilayah miskin itu yang sudah daif. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button