Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Orang ketiga meninggal dunia akibat radang paru-paru misteri di Argentina

Pakar lakukan analisis air dan penyaman udara tempatan

BUENOS AIRES, 5 Safar 1444H, Jumaat – Sekurang-kurangnya tiga orang maut minggu ini di Argentina akibat radang paru-paru yang tidak diketahui asalnya, kata pihak berkuasa kesihatan tempatan, semalam.

Sembilan orang di wilayah barat laut Tucuman telah dijangkiti penyakit pernafasan misteri, termasuk lapan kakitangan perubatan di klinik swasta yang sama, dan tiga telah meninggal dunia sejak Isnin, kata Menteri Kesihatan Tucuman, Luis Medina Ruiz kepada pemberita.

Pihak berkuasa sedang menjalankan ujian ke atas penyakit itu, tetapi Medina berkata, mereka pasti ia bukan wabak COVID, selesema dan influenza jenis A dan B.

Sampel telah dihantar ke Institut Malbran yang berprestij di Buenos Aires.

Mangsa ketiga ialah pesakit berusia 70 tahun yang dimasukkan ke klinik yang sama di mana kakitangan telah dijangkiti, sebelum prosedur pembedahan.

Pesakit pertama meninggal dunia pada hari Isnin dan yang kedua pada hari Rabu.

Medina berkata, “Pada hari Rabu pesakit mengalami keadaan pernafasan yang teruk dengan radang paru-paru dua hala sangat serupa dengan COVID.”

Pakar sedang menganalisis air dan penyaman udara tempatan untuk melihat sama ada ia adalah kes keracunan, manakala Medina berkata ia juga mungkin disebabkan oleh jangkitan.

Enam pesakit pertama mula menunjukkan simptom antara 18 dan 22 Ogos.

Daripada tiga kes terakhir, dua sedang menerima rawatan di hospital dan satu sedang dipantau di rumah. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button