Berita UtamaDunia

Krisis kos sara hidup di Timur Tengah mungkin sebabkan ‘penindasan’ selepas ini

Lebih 80 peratus negara mengalami inflasi melebihi enam peratus

BATH (England), 6 Safar 1444H, Sabtu – Kenaikan kos makanan dan tenaga yang belum pernah berlaku sebelum ini ditambah lagi dengan krisis iklim mengakibatkan ‘badai’ dan pergolakan awam di lebih 100 negara, menurut analisis yang baru dikeluarkan.

Kemarahan orang ramai terhadap krisis kos sara hidup telah menyaksikan kerajaan Sri Lanka digulingkan, manakala di Argentina berlaku protes dan di Eropah rasa tidak puas hati kian meningkat.

Laporan itu, yang dihasilkan oleh firma analisis risiko Verisk Maplecroft, memberi amaran bahawa kegawatan politik dalam tempoh 12 bulan akan datang dijangka meningkat, dengan lebih 80 peratus negara mengalami inflasi melebihi enam peratus dan kemungkinan langkah menindas digunakan untuk meredakan perbezaan pendapat.

Negara-negara di Timur Tengah dan Afrika Utara amat terdedah kepada ancaman yang semakin meningkat ini, dengan tiga daripada 10 teratas paling berisiko adalah dari rantau ini.

Mesir, Lubnan dan Tunisia sudah pun dilanda krisis ekonomi dan politik sebelum kejutan terbaharu, yang berpunca daripada pencerobohan Russia ke atas Ukraine pada Februari tahun ini.

“Harga makanan global telah meningkat dengan ketara melebihi paras tertinggi sebelumnya pada Disember 2010.

“Di seluruh wilayah Timur Tengah dan Afrika Utara (MENA), para pemimpin politik akan sedar bahawa lonjakan ini memainkan peranan penting dalam menyemarakkan gelombang pemberontakan di seluruh wilayah semasa Arab Spring,” kata penganalisis utama di Verisk Maplecroft, Torbjorn Soltvedt.

Pada masa sama, gabungan pakej rangsangan pandemik dan gangguan rantaian bekalan yang disebabkan oleh dasar toleransi sifar China untuk COVID-19 hanya menambah kesakitan yang dihadapi oleh rakyat di seluruh Timur Tengah apabila inflasi meningkat.

Tidak seperti ekonomi berpendapatan tinggi, di mana kerajaan telah mengurangkan beberapa kesakitan bagi rakyat mereka, negara berpendapatan rendah dan sederhana mungkin akan menanggung beban.

Tetapi Timur Tengah tidak terjejas sama rata, kata Soltvedt kepada Middle East Eye, memisahkan wilayah itu kepada tiga kategori risiko.

“Pada penghujung spektrum yang paling rapuh, Lubnan, Turki dan Iran sudah berada dalam wilayah hiperinflasi,” katanya, sambil menambah bahawa Jordan, Tunisia, Algeria, Mesir, Iraq dan Maghribi berada dalam kategori pertengahan di mana peningkatan pengangguran dan inflasi  meningkatkan risiko pergolakan awam yang lebih besar.

“Hanya negara-negara Majlis Kerjasama Teluk (GCC) dan Israel kelihatan lengkap untuk mengurangkan tekanan sosio-ekonomi yang semakin meningkat,” kata Soltvedt.

Sementara itu, rekod harga bahan tenaga telah menjadi rahmat bagi negara GCC, yang bergantung pada eksport minyak dan gas sebagai sumber pendapatan utama mereka.

Walaupun Israel mempunyai ekonomi yang lebih pelbagai, ia juga telah mendapat manfaat daripada harga tenaga yang lebih tinggi, dengan eksport gas ke Eropah meningkat secara drastik.

“Bagi kerajaan yang tidak dapat menghabiskan jalan keluar dari krisis, penindasan melalui kekerasan akan menjadi tindak balas utama kepada pergolakan yang semakin meningkat,” kata Soltvedt kepada MEE. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button