Berita UtamaDunia

Badan kesihatan Perancis beri amaran lonjakan kes COVID-19

Jangkitan baharu semakin meningkat sejak 10 hari lalu

PARIS, 20 Safar 1444H, Jumaat – Badan kesihatan kebangsaan Perancis memberi amaran mengenai kebangkitan semula kes COVID-19 di negara itu, dan menggesa orang ramai untuk mendapatkan vaksin bagi melindungi diri mereka daripada virus berkenaan.

Badan Sante Publique France (SPF) berkata, sepanjang minggu dari 5 hingga 11 September, terdapat 186 kes COVID-19 yang disahkan bagi setiap 100,000 orang di Perancis – meningkat 12 peratus berbanding minggu sebelumnya.

Ia mewakili purata sekitar 18,000 kes baharu setiap hari.

Awal minggu ini, Pengarah Eksekutif Badan Pemerhati Agensi Ubat Eropah (EMA), Emer Cooke dalam temu bual Next Newsmaker Reuters memaklumkan, orang di Eropah harus mengambil apa sahaja vaksin penggalak COVID-19 yang tersedia untuk mereka, memandangkan jangkaan peningkatan jangkitan pada musim luruh.

Jangkitan baharu semakin meningkat sejak 10 hari lalu dan purata pergerakan tujuh hari kes baharu harian mencapai paras tertinggi hampir lima minggu iaitu 24,042 pada Khamis. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button