Berita UtamaDunia

Jerman akan hantar lebih banyak senjata ke Ukraine walau Russia bantah

Dua lagi pelancar roket berganda MARS II akan dihantar termasuk 200 roket

KIEV, 20 Safar 1444H, Jumaat – Jerman berikrar untuk menghantar dua lagi pelancar roket ke Ukraine walaupun Russia memberi amaran supaya tidak menghantar senjata ke Kiev.

Sejak Moscow melancarkan operasi ketenteraan khas di timur Ukraine pada Februari, negara Barat telah menyediakan banyak senjata kepada Kiev, dengan Jerman menjadi pembekal utama.

“Kami telah memutuskan untuk menghantar dua lagi pelancar roket berganda MARS II termasuk 200 roket ke Ukraine,” kata Menteri Pertahanan Jerman, Christine Lambrecht, semalam.

Berlin juga berhasrat untuk menghantar kenderaan tentera berperisai tinggi mobiliti infantri MRAP ke Kiev, kata Lambrecht pada persidangan Bundeswehr (angkatan tentera).

“Selain itu, kami akan menghantar 50 kapal pengangkut kakitangan berperisai Dingo ke Ukraine,” katanya.

 

Selain itu, Berlin akan menghantar 40 IFV Marder ke Greece sebagai pertukaran untuk penghantaran Athens 40 IFV BMP-1 yang dibina oleh Soviet ke Ukraine.

Selain Jerman, Amerika Syarikat (AS) dan anggota NATO yang lain juga telah menghantar senjata ke Ukraine.

Bekas Menteri Pertahanan Jerman, Ursula von der Leyen yang kini merupakan Presiden Suruhanjaya Eropah menegaskan, pada hari Khamis bahawa ibu negara Eropah juga harus menyediakan kereta kebal tempur kepada Kiev supaya mereka dapat melawan tentera Russia dengan lebih baik.

Sementara itu, Russia pada Khamis memberi amaran bahawa jika AS dan sekutunya membekalkan Ukraine dengan peluru berpandu jarak jauh, ia akan melintasi ‘garisan merah’.

Jurucakap Kementerian Luar Russia, Maria Zakharova berkata, negara itu berhak mempertahankan wilayahnya dan jika Washington memutuskan untuk membekalkan peluru berpandu jarak jauh ke Kiev, maka ia akan melintasi ‘garis merah’.

Russia memulakan operasinya pada 24 Februari di wilayah Donbas, Ukraine yang terdiri daripada republik diisytiharkan sendiri oleh Donetsk dan Luhansk. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button