Berita Utama

Malaysia akan suarakan solidariti dengan rakyat Myanmar di UNGA ke-77

Beberapa mesyuarat khas akan menumpukan mengenai isu Myanmar

KUALA LUMPUR, 21 Safar 1444H, Sabtu – Malaysia akan menyatakan solidaritinya bersama rakyat Myanmar semasa Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke-77 (UNGA) dari 19 hingga 26 Sept, kata Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah dalam hantaran di Facebook pada Sabtu.

Beberapa mesyuarat khas dan mesyuarat-mesyuarat lain akan menumpukan mengenai isu Myanmar.

Selain itu, ucapan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 23 Sept juga akan menyatakan perspektif Malaysia terhadap negara itu.

Pada 19 Sept, katanya, Malaysia akan menjadi tuan rumah pertemuan dengan Timbalan Menteri Luar Kerajaan Perpaduan Nasional (NUG), Pengerusi Jawatankuasa Perwakilan Pyidaungsu Hluttaw (CRPH), wakil Majlis Perundingan Perpaduan Nasional (NUCC), Wakil Tetap Myanmar (yang dilantik NUG) ke PBB.

Mesyuarat khas mengenai Myanmar itu termasuk dengan Perwakilan Tinggi Hal Ehwal Luar Kesatuan Eropah (EU) pada 20 Sept; Kumpulan Perhubungan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) mengenai Umat Islam Rohingya Myanmar pada 21 Sept; dan Mesyuarat Tidak Rasmi Menteri-menteri Luar ASEAN pada 22 Sept.

Saifuddin berkata Malaysia juga akan berkongsi perspektifnya pada Mesyuarat Peringkat Tinggi Memperingati Ulang Tahun Ke-30 Penerimaan Deklarasi Hak Kemanusiaan atau Etnik, Agama dan Linguistik Minoriti pada 21 Sept; Mesyuarat Menteri-menteri Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM) pada 21 Sept; dan mesyuarat dua hala yang lain.

“Malaysia akan mendengar maklumat terkini mengenai apa yang sebenarnya berlaku di negara itu daripada wakil rakyat Myanmar, berkongsi pandangan, dan membincangkan langkah seterusnya (diketuai oleh rakyat Myanmar), dan bagaimana Malaysia dapat membantu,” katanya.

Saifuddin berkata Malaysia akan mencadangkan kepada ASEAN, antara lain, untuk mengkaji semula bantuan kemanusiaan semasa yang dikendalikan oleh Pasukan Petugas yang turut merangkumi junta.

“Menyokong NGO (termasuk di sempadan dan dalam Myanmar) yang menyediakan program vaksinasi dan menyampaikan bantuan kemanusiaan dengan baik di Myanmar, dengan mengambil kira bahawa terdapat NGO yang tidak mahu bekerjasama dengan junta atau menerima pembiayaan daripada pihak yang bekerjasama dengan junta, dan tidak mahu membiayai pihak yang bekerja dengan junta,” katanya.

Menurut Saifuddin, dalam tempoh UNGA dan Sidang Kemuncak ASEAN pada November 2022, Malaysia juga akan mencadangkan ASEAN mengkaji semula sama ada Konsensus Lima Perkara (5PC) masih relevan dan apakah perlu menggantikannya dengan sesuatu yang lebih baik.

Beliau berkata Sekretariat ASEAN dan menteri luar (FM) perlu membuat persediaan asas bagi membolehkan pemimpin membuat keputusan sepatutnya pada November nanti, tanpa perlu menunggu pemimpin menugaskan sekretariat dan FM.

“Malaysia juga akan mengetengahkan nasib Rohingya dan pembiayaan yang diperlukan untuk program pendidikan kanak-kanak etnik itu di Bangladesh, Malaysia, dan lain-lain,” kata Saifuddin. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button