Berita UtamaDunia

Taufan Nanmadol hampiri Jepun, penduduk pulau diarah berpindah

Kyushu Selatan dijangka terima 500 milimeter hujan esok

TOKYO, 21 Safar 1444H, Sabtu – Agensi Meteorologi Jepun menggesa penduduk supaya berpindah daripada sebahagian selatan pulau Kyushu pada hari Sabtu, ekoran amaran taufan besar dan kuat yang dijangka membawa hujan sehingga setengah meter (20 inci) esok.

Nanmadol, yang diklasifikasikan sebagai taufan super oleh Pusat Amaran Taufan Bersama Tentera Laut AS, berpotensi menjadi ribut tropika paling merosakkan yang akan menyerang Jepun dalam beberapa dekad.

Agensi cuaca Jepun berkata, ia mengeluarkan ‘amaran khas’ untuk wilayah Kagoshima dan bahagian lain Kyushu, pulau utama paling selatan Jepun, seawal petang Sabtu dengan kemungkinan gelombang tinggi dan hujan lebat di wilayah itu.  

Ia akan menjadi amaran pertama sedemikian untuk mana-mana wilayah di utara rantaian pulau Okinawa, lapor media domestik.

Ribut dan hujan yang belum pernah berlaku sebelum ini juga boleh melanda kawasan itu, kata pegawai JMA, Ryuta Kurora pada sidang media disiarkan di televisyen, menggesa penduduk di sana berpindah sebelum gelap.

Kyushu Selatan dijangka menerima 500 milimeter hujan pada hari Ahad, manakala wilayah Tokai tengah dijangka menerima 300 milimeter hujan, ramal agensi itu.

Kyushu Railway Co (9142.T) mula menghentikan beberapa laluan kereta api pada hari Sabtu sebelum penggantungan yang lebih luas pada hari Ahad. Puluhan penerbangan hujung minggu di wilayah selatan telah dibatalkan, lapor penyiar NHK.

Nanmadol, taufan ke-14 musim ini, berada berhampiran Pulau Minami-Daito selatan Jepun menuju ke barat laut pada kelajuan 20 km (12 batu) sejam pada petang Sabtu.  

Angin di tengah-tengah ribut bertiup pada kelajuan 198 km sejam (123 batu sejam), berhembus sehingga 270 kmsj, menurut JMA.

Ribut itu, kekuatan yang setara dengan taufan kelas 5 di Lautan Atlantik, diramalkan melengkung ke timur dan melepasi Tokyo pada hari Selasa sebelum bergerak ke laut menjelang Rabu.

Penyiar domestik menyiarkan rakaman angin kencang dan hujan sudah melanda rantaian pulau selatan Jepun Okinawa ketika ribut menghampiri. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button