Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Pemandu teksi gagal dapat kebenaran keluarkan LTTE daripada senarai pengganas

Persoalan dikemukakan tak penuhi Seksyen 96 Akta Mahkamah Kehakiman 1964

PUTRAJAYA, 2 Rabiulawal 1444H, Khamis – Mahkamah Persekutuan di sini hari ini menolak permohonan pemandu teksi, V. Balamurugan untuk mendapatkan kebenaran meneruskan rayuan di Mahkamah Persekutuan bagi mengeluarkan kumpulan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) daripada senarai kumpulan pengganas.

Dalam keputusan mahkamah itu, Hakim Datuk Vernon Ong Lam Kiat yang mengetuai panel tiga hakim berkata selepas mempertimbangkan hujahan yang dibangkitkan dan meneliti rekod rayuan, kebenaran ditolak kerana perkara itu berkaitan kepentingan awam.

Beliau berkata lima persoalan undang-undang yang dikemukakan oleh peguam Balamurugan, 40, tidak memenuhi keperluan Seksyen 96 Akta Mahkamah Kehakiman 1964.

Dua lagi hakim yang bersidang ialah Datuk Zabariah Mohd Yusof dan Datuk Seri Hasnah Mohammed Hashim.

Persoalan undang-undang yang dikemukakan peguam Balamurugan berkenaan skop dan had kuasa Menteri Dalam Negeri dalam mengisytiharkan entiti di bawah Seksyen 66B(1) Akta Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

Pada 17 Sept 2020, Mahkamah Tinggi menolak permohonan semakan kehakiman yang difailkan Balamurugan untuk membatalkan warta kerajaan yang menyenaraikan kumpulan LTTE sebagai pengganas di negara ini namun gagal dalam rayuan di Mahkamah Rayuan yang menolaknya pada 14 April lepas.

Balamurugan memohon suatu pengisytiharan dan/atau deklarasi bahawa butiran mengenai LTTE dalam perintah tersebut tidak mempunyai kesan dan tidak terpakai manakala kemasukan butiran mengenai LTTE adalah batal dan tidak sah yang ia adalah ultra vires atau melangkaui Perlembagaan Persekutuan.

Dia menamakan Menteri Dalam Negeri dan kerajaan sebagai responden.

Balamurugan memohon suatu perintah certiorari bagi membatalkan serta-merta butiran mengenai LTTE di dalam Perintah Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (Pengisytiharan Entiti Ditentukan Dan Kehendak Untuk Melapor) (Pindaan) 2014 bertarikh 12 Nov 2014.

Balamurugan merupakan antara 12 individu yang didakwa pada akhir 2019 atas dakwaan menyokong LTTE.

Bagaimanapun, pada Februari 2020, Peguam Negara ketika itu Tan Sri Tommy Thomas menggugurkan pertuduhan terhadap mereka.

Pada prosiding hari ini yang dijalankan secara dalam talian, peguam Datuk S. Ambiga, Lim Wei Jiet dan Omar Kutty Abdul Aziz mewakili Balamurugan manakala Peguam Kanan Persekutuan Ahmad Hanir Hambaly @ Arwi dan Peguam Persekutuan Ng Wee Li mewakili kerajaan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button