Berita UtamaDunia

Google kaburkan imej satelit Israel

Lapangan terbang utama kini kabur di Peta Google atau Google Earth

TEL AVIV, 7 Rabiulawal 1444H, Selasa – Google kini mula memaparkan imejan satelit beresolusi rendah di beberapa bahagian di negara haram Israel, dan mengalih keluar imejan berkualiti tinggi yang ditunjukkan sebelum ini tanpa memberikan sebab atas tindakan tersebut.

Pada tahun 1997, imejan komersial Amerikan Syarikat (AS) tentang Israel dan wilayah Palestin yang diduduki telah dihadkan selepas Kongres AS meluluskan Pindaan Kyl-Bingaman, yang menghalang resolusi imejan satelit kawasan itu kepada dua meter setiap piksel atas alasan untuk melindungi keselamatan negara Israel.

Ini bermakna bangunan dan jalan kelihatan kabur serta sukar untuk dikenal pasti.

Larangan undang-undang itu tamat tempoh dua tahun lalu dan sejak itu Google telah mengemas kini imejan Israel dengan resolusi kualiti yang lebih tinggi – kecuali di Gaza dan sebahagian Tebing Barat di mana Google terus memaparkan imejan berkualiti rendah.

Namun, kini atas sebab yang tidak diketahui, Google sekali lagi mula memaparkan imejan berkualiti rendah di seluruh kawasan Israel. 

Haaretz pertama kali melaporkan bahawa Google telah mengemas kini peta Israelnya dengan imej piksel.

Google tidak menjawab permintaan Middle East Eye untuk mendapatkan ulasan pada masa penerbitan.

Tempat seperti Lapangan Terbang Ben Gurion, lapangan terbang antarabangsa utama Israel, kini kelihatan kabur di Peta Google dan Google Earth, berbanding awal tahun ini.

Bagaimanapun, di bahagian lain Israel, seperti pelabuhan di Haifa, Google mengekalkan imejan beresolusi tingginya manakala bahagian lain tidak dikemas kini selama bertahun-tahun, walaupun selepas tamat tempoh Pindaan Kyl-Bingaman.

Tahun lepas, semasa pengeboman Israel ke atas Gaza pada bulan Mei, penyelidik konflik melaporkan isu di mana Google tidak mengemas kini perkhidmatan petanya di Semenanjung yang dikepung walaupun telah menawarkan imej berkualiti lebih baik di seluruh Israel.  

Kekurangan imej yang jelas menyukarkan untuk menentukan bangunan mana yang telah dibom akibat serangan udara Israel. Sehingga hari ini, Google tidak mengemas kini imej satelit Gaza.

Di kebanyakan tempat paling rahsia di dunia, dua perkhidmatan Google – Peta Google dan Google Earth – dapat memberikan imej yang jelas untuk kawasan itu. 

Sebagai contoh, imej ibu kota Korea Utara, Pyongyang, cukup terperinci untuk melihat orang ramai berjalan di jalanan.

Paparan imej baharu dan berkualiti rendah berlaku setahun selepas Google mengumumkan kontrak AS$1.2 bilion dengan Israel, di mana ia akan menyediakan perkhidmatan awan kepada kerajaan Israel.

Beratus-ratus pekerja di syarikat gergasi teknologi itu telah keluar sebagai membantah kontrak itu, menimbulkan kebimbangan mereka akan membantu memudahkan dan memajukan apa yang dipanggil apartheid Israel.  

Bahan latihan yang dibocorkan kepada Intercept menunjukkan projek itu akan menyaksikan Google menyediakan kecerdasan buatan termaju dan keupayaan pembelajaran mesin kepada kerajaan Israel. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button