Berita UtamaDunia

39 maut akibat wabak taun di Syria

Wabak semakin merebak ke wilayah baharu

ALEPPO, 8 Rabiulawal 1444H, Rabu – Kementerian Kesihatan Syria merekodkan, 39 kematian akibat taun dan hampir 600 kes dalam wabak yang merebak di negara yang dilanda perang itu.

Sebanyak 594 kes telah direkodkan di 11 daripada 14 wilayahnya sejak akhir bulan lalu, kata Kementerian Kesihatan lewat Selasa.

“Keadaan ini merebak dengan membimbangkan di wilayah yang terjejas dan berkembang ke kawasan baharu,” kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran.

Kebanyakan mereka yang maut berada di wilayah utara Aleppo, dan tidak dapat dipastikan sama ada mereka terkorban termasuk dalam pengiraan keseluruhan kes.

Ia adalah wabak taun besar pertama di Syria dalam lebih sedekad.

Penyakit yang sangat ganas itu biasanya dijangkiti daripada makanan atau air yang tercemar, dan menyebabkan cirit-birit serta muntah.

Ia boleh merebak di kawasan perumahan yang kekurangan rangkaian pembetungan yang betul atau air minuman sesalur.

Penyakit itu membuat kemunculan semula sejak pertama kali berlaku 2009 di Syria, di mana hampir dua pertiga loji rawatan air, separuh daripada stesen pam dan satu pertiga daripada menara air telah rosak akibat perang lebih sedekad, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). 

Punca wabak terbaru itu dipercayai dari Sungai Euphrates yang telah dicemari oleh pencemaran kumbahan.

Pengurangan aliran air akibat kemarau, peningkatan suhu dan empangan yang dibina oleh Turki telah menambahkan lagi masalah pencemaran.

Di sebalik pencemaran, lebih lima juta daripada kira-kira 18 juta penduduk Syria bergantung pada Euphrates untuk air minuman mereka, menurut PBB.

Wabak terbaharu ini amat membimbangkan bagi kem perpindahan sesak yang mempunyai sedikit akses kepada air bersih dan produk kebersihan.

Taun boleh membunuh dalam beberapa jam jika tidak dirawat, menurut WHO, tetapi kebanyakan mereka yang dijangkiti tidak akan mengalami gejala atau ringan.

Ia boleh dirawat dengan mudah dengan penyelesaian rehidrasi oral, tetapi kes yang lebih teruk mungkin memerlukan cecair intravena dan antibiotik, menurut WHO.

Di seluruh dunia, penyakit ini menjejaskan antara 1.3 juta dan empat juta orang setiap tahun, membunuh antara 21,000 dan 143,000 orang. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button