Berita Utama

Halang cubaan tafsir Perlembagaan ikut acuan luar: BERJASA

Penafsiran perlu dilakukan dalam konteks identiti nasional

BANGI, 11 Rabiulawal 1444H, Sabtu – Sistem perundangan negara perlu menonjolkan prinsip kenegaraan yang telah termaktub dalam Perlembagaan tanpa mengira darjat, pangkat atau status harta.

Atas dasar itu, sistem perundangan Malaysia Unggul 2040 yang berpaksi jati diri watan menjamin konsep keadilan dan kesejahteraan keseluruhan rakyat Malaysia.

Justeru, campur tangan atau keistimewaan pihak tertentu dalam perundangan yang bertentangan dengan Perlembagaan wajib dihapuskan, kata parti BERJASA.

“Hasilnya, rakyat akan hidup bahagian dan memiliki kehidupan yang teratur, harmono dan mempunyai sikap kelas pertama.

“Parti BERJASA mengangkat Perlembagaan Persekutuan sebagai tunjang utama sistem perundangan dan tadbir urus negara,” kata BERJASA dalam kenyataan, hari ini.

Menurut parti itu, unsur-unsur penting yang membentuk jati diri watan termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan wajib dihormati, difahami dan dihayati oleh semua lapisan masyarakat.

“Penafsiran Perlembagaan perlu dilakukan dalam konteks identiti nasional.

“Sebarang cubaan menafsirkan Perlembagaan mengikut cara dan acuan luar adalah dilarang dan perlu dihalang bagi memastikan kestabilan negara,” katanya.

Sebelum ini, BERJASA mengemukakan enam teras utama dalam membentuk negara unggul dan bermaruah yang perlu dipegang oleh pimpinan Melayu Islam.

Teras berkenaan terdiri daripada identiti nasional dan perpaduan, Perlembagaan dan perundangan, politik dan kepimpinan, ekonomi dan sara hidup, pendidikan dan juga teknologi.

Presiden BERJASA, Ustaz Zamani Ibrahim berkata, enam teras berkenaan merupakan dokumen menggambarkan ciri-ciri Malaysia unggul dan bermaruah yang akan dijadikan sebagai panduan dalam merangka segala gerak kerja pada masa hadapan.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button