Berita UtamaDunia

Krisis banjir di Australia makin teruk, kini masuk minggu ketiga

Penduduk diingatkan elak memandu di jalan dinaiki air

SYDNEY, 27 Rabiulawal 1444H, Isnin – Bandar yang sudah dilanda banjir di seluruh timur Australia berada dalam keadaan berjaga-jaga pada Isnin susulan hujan lebat pada hujung minggu.

Pihak berkuasa memberi amaran sistem cuaca buruk boleh berterusan sehingga lewat minggu ini dan mencetuskan pecahan tebing sungai yang diperbaharui.

Ribuan rumah dan ladang di seluruh New South Wales dan Victoria – dua negara paling ramai penduduk di Australia – ditenggelami air dan lima orang kehilangan nyawa ketika krisis banjir keempat tahun ini di timur memasuki minggu ketiga.

Kira-kira 200 amaran banjir kekal di kedua-dua negara setakat pagi Isnin, dengan 132 daripadanya di New South Wales.

Penduduk di bahagian Lismore pula berdepan satu lagi banjir selepas hujan lebat sehingga 200 milimeter (mm) pada hujung minggu.

Amaran cuaca buruk telah dibatalkan pada Isnin, namun wilayah itu masih dalam keadaan berjaga-jaga.

Banyak kawasan pertanian terjejas teruk, termasuk Moree di mana sungai memuncak hampir paras banjir bersejarah.

Krew kecemasan menggesa penduduk mengelak memandu di jalan yang dinaiki air ketika mereka mencari seorang wanita yang dilaporkan cuba menyelamatkan diri dari kenderaan yang tersangkut dalam banjir berhampiran bandar Mudgee. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button