Berita UtamaDunia

Perdana Menteri UK baharu ikrar beri sokongan padu pada Ukraine

Russia anggap tiada harapan baiki hubungan dengan Britain di bawah Rishi Sunak

LONDON, 29 Rabiulawal 1444H, Rabu – Perdana Menteri Britain yang baharu, Rishi Sunak memberi jaminan kepada Ukraine akan sokongan padu London terhadap bekas republik Soviet itu dalam menghadapi operasi ketenteraan Russia yang berterusan.

“Perdana Menteri berkata sokongan United Kingdom untuk Ukraine akan menjadi sekuat yang pernah ada di bawah jawatan perdananya, dan Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky boleh mengharapkan Kerajaannya untuk berdiri dalam solidariti yang berterusan.

“Kedua-dua pemimpin bersetuju tentang keperluan untuk terus memberi tekanan ke atas Russia melalui sekatan ekonomi yang berterusan… (Sunak) berkata beliau berharap mereka akan bertemu secara peribadi tidak lama lagi,” kata jurucakap Nombor 10, semalam.

Sunak mengambil alih jawatan lebih awal pada hari Selasa, menjadi Perdana Menteri ketiga UK tahun ini berikutan tempoh 49 hari  yang disifatkan membawa bencana oleh Liz Truss, dan didakwa merosakkan keadaan ekonomi Britain yang sudah sukar.

Zelensky mengakui menerima panggilan daripada Sunak, menyatakan keyakinan bahawa hubungan dua hala akan berkembang di bawah PM baharu.

“Saya percaya bahawa perkongsian antara negara kita, serta… kepimpinan Britain dalam mempertahankan demokrasi dan kebebasan, akan terus kukuh lagi,” kata ketua eksekutif Ukraine itu dalam ucapan hariannya kepada negara itu.

Beliau juga menjemput perdana menteri British untuk melawat Ukraine.

Pada hari Selasa, Russia bagaimanapun berkata tidak ada harapan untuk memperbaiki hubungan dengan Britain di bawah Sunak.

Hubungan antara Moscow dan London, yang sudah tegang akibat pelbagai isu, semakin merosot sejak Rusia melancarkan ‘operasi ketenteraan khas’ di Ukraine pada 24 Februari. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button