Berita Utama

Lagi kawasan di Pahang diramal banjir mulai malam esok

Hujan lebat berterusan di Kelantan, Terengganu hingga Selasa

KUALA LUMPUR, 22 Jamadilawal 1444H, Sabtu – Beberapa lagi kawasan di Pahang diramal berlaku banjir mulai malam esok atau lebih awal berdasarkan simulasi model ramalan banjir Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS).

JPS dalam satu kenyataan berkata, kawasan dijangka banjir mulai 8 malam esok ialah Kampung (Kg) Beralas, Kg Gading, Jeram Bungor dan kawasan sekitarnya serta Kg Merting, Kuala Tahan dan kawasan sekitarnya.

Sementara di Kg Seberang Guai, Jalan Kg Durian, Kg Bukit Imam Sulong dan kawasan sekitarnya serta Kg Besol, Paya Gintong, Kg Batu Kawah, Kg Perian, Kg Jeransang, Kg Tanjung Betung, Kg Rial, Kg Tanah Nyior, Kg Teh, Kg Jerantut Feri dan kawasan sekitarnya mulai 8 pagi Isnin ini.

Setakat pagi ini, mangsa banjir di Pahang kekal 141 orang daripada 36 keluarga yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) SK Sinar Mutiara di Sungai Miang, Pekan.

Selain itu, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) meramalkan hujan lebat berterusan berlaku di Kelantan dan Terengganu bermula hari ini hingga Selasa.

Menurut ramalan cuaca yang dikeluarkan pada 1 tengah hari ini, amaran cuaca buruk di Kelantan melibatkan  kawasan Tumpat, Pasir Mas, Kota Bharu, Jeli, Tanah Merah, Bachok, Machang, Pasir Puteh dan Kuala Krai.

Di Terengganu membabitkan Besut, Setiu, Kuala Nerus, Hulu Terengganu, Kuala Terengganu dan Marang.

Sementara itu, hujan berterusan  peringkat waspada dijangka berlaku di Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak (Kerian; Larut, Matang dan Selama; Hulu Perak dan Kuala Kangsar), dan Kelantan (Gua Musag) juga bermula hari ini hingga Selasa. 

Keadaan sama turut berlaku di Terengganu membabitkan Dungun dan Kemaman;  Pahang (Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Jerantut, Maran, Kuantan, Pekan dan Rompin) dan Johor (Segamat, Kluang, Mersing, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru).

Amaran cuaca buruk dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan hujan lebat berterusan dijangka berlaku dengan jumlah hujan melebihi 60 milimeter dalam tempoh enam jam.

Sementara itu, cuaca waspada dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan hujan/ribut petir sedang/dijangka berlaku melebihi enam jam dalam tempoh tersebut di sesuatu kawasan. –  Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button