Berita Utama

Bekas KPN syor tambah baik SOSMA, bukan hapus

‘Undang-undang SOSMA tak sama dengan ISA'

BANGI, 3 Jamadilakhir 1444H, Selasa – Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas 2012 (SOSMA) tidak wajar dihapuskan kerana masih diperlu bagi menjaga keselamatan negara daripada keganasan oleh penjenayah berkumpulan atau individu.

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan yang mengetuai Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada 2006 hingga 2010 berkata, kerajaan perlu menambah baik dan mengkaji semula peruntukan dalam SOSMA.

“SOSMA masih diperlukan untuk menjaga keselamatan negara daripada jenayah keganasan yang digerakkan secara berkumpulan dan individu.

“Saya menganggap SOSMA patut dikekalkan, kaji semula untuk memperbaiki perlu kalau nak, bukan kaji semula untuk dihapuskan.

“Sebab kalau hapuskan kita tidak akan ada undang-undang menjaga keselamatan negara,” katanya seperti dipetik media tempatan, hari ini.

Mengulas lanjut beliau menjelaskan, kerajaan Amerika Syarikat (AS) juga turut memiliki undang-undang menyerupai SOSMA bagi membolehkan pihak berkuasa menjaga keselamatan negara.

“AS pun ada undang-undang seumpama SOSMA, polis negara berkenaan boleh tahan sesiapa di mana-mana negara jadi kenapa kita tidak boleh guna SOSMA untuk jaga negara sendiri?,” katanya.

Mengulas lanjut Musa berkata, kuasa polis untuk menahan tertuduh selama 28 hari merupakan peruntukan dalam SOSMA yang wajar dikekalkan kerana tempoh berkenaan akan digunakan oleh pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan.

“Selalunya penjenayah keganasan ada ketua, ada orang-orang bawah, jadi untuk melumpuhkan kumpulan tersebut, polis perlu masa yang panjang untuk menyiasat.

“Itu sebab dalam SOSMA, pihak polis boleh menahan tertuduh 28 hari untuk siasatan dijalankan.

“Selepas itu polis boleh tuduh di mahkamah, kerana ada yang kata sudah ada prosedur jenayah di mana polis boleh menahan individu selama 14 hari. Tempoh ini tidak cukup untuk polis siasat,” jelasnya.

Beliau pada masa sama menjelaskan, undang-undang seperti SOSMA tidak sama dengan Akta keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana kuasa polis untuk menahan suspek adalah selama 60 hari.

“Kemudiannya 30 hari lagi menunggu keputusan Menteri (Dalam Negeri), selepas itu ditahan di pusat tahanan tanpa dibicara di mahkamah.

“Tetapi berbeza dengan SOSMA, (Individu yang ditahan mengikut akta) SOSMA perlu dituduh di mahkamah, kalau tidak dia kena bebaskan,” katanya.

Pada 23 Disember lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, bersetuju untuk mengkaji dan mengadakan perbincangan mengenai peruntukan dalam SOSMA.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button