Artikel Khas

Antara telur, ayam dan babi

Melayu seolah jadi minoriti dalam majoriti

DALAM keadaan kesukaran mendapat telur untuk dimakan, begitu juga dengan kenaikan harga semua barangan asas, seperti ayam, bawang dan sebagainya, tiba-tiba kita dikejutkan dengan keputusan untuk stabilkan harga babi, dengan membawanya ke Kabinet.

Begitulah besarnya kuasa babi, sehingga dibincangkan di Kabinet. Walhal berapalah sangat pemakan babi, berbanding dengan pemakan ayam, daging lembu dan sebagainya.

Kenapa suara babi begitu ditakuti dalam sebuah negara Islam, sedangkan kita masih bertarung dengan ketiadaan telur, kenaikan harga telur dan ayam.

Teramat malang lagi, bila mendengar jawapan untuk stabilkan harga telur dan ayam, jangan makan telur dan ayam.

Inilah nasib Melayu di bumi Melayu.

Makanan asasinya tidak terdarjat, makanan yang haram terangkat darjatnya, hanya kerana ultra kiasu.

Kita sedia maklum, ultra kiasu inilah juga yang mengangkat pemimpin hari ini sehingga berkuasa, tetapi berpada-padalah dalam soal menjaga kepentingan mereka.

Selama ini, kita sudah menjaga mereka, ibarat menatang minyak yang penuh.

Masih ingat lagi artikel saya sebelum ini, babi eksport, lembu import. Negara ini tidak terkenal sebagai pengeksport lembu yang menjadi makanan majoriti, tetapi terkenal dengan pengeksport babi yang menjadi makanan minoriti.

Inilah yang telah saya bangkitkan selama ini, Melayu menjadi minoriti dalam majoriti.

Ini belum bercakap lagi soal Pendidikan, kita begitu beriya-iya untuk mengubah sistem pendidikan Islam, seperti SRITI, tetapi pendidikan vernakular langsung tidak disentuh.

Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button