Berita UtamaDunia

Desak Israel benarkan alat perubatan masuk Gaza

Sekatan pasukan pendudukan akibatkan komplikasi serius rawatan pesakit

GAZA, 17 Jamadilakhir 1444H, Selasa – Kementerian Kesihatan di Gaza menganjurkan perhimpunan membantah tindakan pihak berkuasa haram Israel yang menghalang kemasukan peranti perubatan diagnostik ke Semenanjung Gaza.

Jurucakap kementerian itu, Ashraf Al-Qudra dalam sidang akhbar berkata, pasukan pendududkan meneruskan pengepungannya di Semenanjung Gaza dan menghalang pesakit di Gaza daripada mengakses ubat-ubatan.

Pasukan itu juga menghalang rakyat daripada meninggalkan Gaza untuk mendapatkan rawatan di hospital di Tebing Barat dan Baitulmaqdis yang diduduki.

Al-Qudra memaklumkan, selama lebih setahun, pasukan pendudukan Israel telah menghalang kemasukan alatan perubatan ke Semenanjung sehingga menyebabkan komplikasi serius dalam rawatan pesakit.

Katanya, mereka menghalang mesin diagnostik yang paling biasa masuk ke Semenanjung termasuk mesin x-ray, mesin x-ray mudah alih dan banyak alat ganti untuk membaiki peranti yang rosak atau rosak.  

Beliau berkata, 350 peranti memerlukan alat ganti untuk beroperasi di Gaza. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button