Berita UtamaDunia

OIC mesyuarat bincang pencabulan Israel di al-Aqsa

Pertemuan turut sentuh pencerobohan Menteri Keselamatan Israel

JEDDAH, 17 Jamadilakhir 1444H, Selasa – Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) mengadakan mesyuarat luar biasa, hari ini untuk membincangkan pencabulan negara haram Israel di kompleks Masjid al-Aqsa di Baitulmaqdis Timur yang diduduki, lapor Agensi Berita Anadolu.

Dalam satu kenyataan, organisasi yang berpangkalan di Jeddah itu berkata, pertemuan itu diadakan selepas peningkatan pencerobohan berterusan Israel di kota Al-Quds yang diduduki dan pelanggaran berterusan terhadap Masjid al-Aqsa yang diberkati.

Kumpulan pan-Muslim itu berkata, pertemuan itu akan membincangkan situasi selepas serbuan Menteri Keselamatan Israel, Itamar Ben-Gvir ke pekarangan al-Aqsa di bawah perlindungan Pasukan Pendudukan Israel.

Provokasi Ben-Gvir, kata kenyataan itu, berlaku di tengah-tengah percubaan Israel untuk mengubah status undang-undang dan sejarah Masjid al-Aqsa.

Menteri Israel berhaluan kanan menyerbu kompleks Masjid al-Aqsa minggu lalu di bawah perlindungan polis Israel, mencetuskankecaman dari negara-negara di seluruh dunia, termasuk Jordan, Turkiye, AS Arab Saudi dan Qatar.

Palestin menuduh Israel bekerja secara sistematik untuk Judaise East Jerusalem, di mana al-Aqsa terletak termasuk menghapuskan identiti Arab dan Islam.

Bagi umat Islam, al-Aqsa mewakili tapak ketiga paling suci di dunia. Orang Yahudi, bagi pihak mereka, memanggil kawasan itu sebagai Gunung Kuil, mengatakan ia adalah tapak dua kuil Yahudi pada zaman dahulu.

Israel menduduki Baitulmaqdis Timur semasa Perang Arab-Israel 1967. Ia menggabungkan seluruh bandar pada tahun 1980, dalam satu langkah yang tidak pernah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button