Berita Utama

PEMBELA hantar memorandum bantahan di kedutaan Sweden esok

Tindakan bakar al-Quran bukan kebebasan bersuara, tapi jenayah tak bertamadun

BANGI, 4 Rejab 1444H, Khamis – Langkah lebih tegas perlu diambil kerajaan menerusi tekanan diplomatik supaya Sweden serius mengenakan tindakan tegas ke atas golongan ekstremis yang mengundang suasana tegang dan menimbulkan kebencian antara agama.

Pengerusi Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA), Mahmud Hishamuddin berkata, pihaknya menyokong semua usaha tegas termasuk kempen boikot, pelupusan kepentingan dan sekatan ke atas semua produk ekonomi berkepentingan Sweden.

“Kami berpandangan, ini bukan soal kebebasan bersuara tetapi perbuatan jenayah tidak bertamadun yang berselindung di sebalik hak asasi manusia.

“Sebagai salah sebuah negara maju, Sweden sepatutnya lebih arif dalam perkara ini dan berupaya untuk mencegah dari perkara ini berulang,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

PEMBELA yang mewakili gabungan lebih daripada 50 NGO Islam tegas membantah tindakan membakar al-Quran oleh ahli politik haluan kanan, Rasmus Paludan dan sikap pilih kasih kerajaan Sweden dalam mengekang tindakan-tindakan Islamofobia.

Atas dasar itu, Mahmud berkata, PEMBELA akan menggerakkan ahli-ahlinya bersolidariti bersama badan bukan kerajaan (NGO) Islam lain, dalam menyampaikan memorandum bantahan kepada kedutaan Sweden esok.

“Kami menggesa seluruh umat Islam bersama dalam usaha ini supaya keadilan dalam menegakkan prinsip asas hak asasi manusia tidak dicemari dengan elemen tindakan ‘double standard’ dan kebencian melampau seperti berlaku di Sweden, dibiarkan oleh pihak pemerintah,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button