Berita UtamaDunia

Kawasan impak gempa bumi Turkiye dua kali ganda Lubnan

Perhatian perlu diberikan pada bahagian timur garis sesar

ANKARA, 19 Rejab 1444H, Jumaat – Kawasan impak gempa bumi yang melanda selatan Turkiye pada Isnin, bersamaan dua kali ganda jumlah keseluruhan kawasan negara jiran Lubnan, lapor Agensi Anadolu.

“Garis sesar yang terputus di Turkiye adalah hampir 350 kilometer (217.5 batu) panjang. Ia adalah garis sesar yang sangat panjang meliputi kawasan yang luas,” kata Ahli Geologi di Universiti Amerika Beirut, Lubnan, Tony Nemer.

Nemer berkata, hanya sebahagian daripada garisan sesar Anatolia Timur putus dalam gempa bumi baru-baru ini, manakala tiada aktiviti di bahagian lain.

“Tiada aktiviti di hampir separuh daripada garis sesar. Kini pihak berkuasa di Turkiye perlu memberi perhatian kepada bahagian kedua. Saya bercakap mengenai bahagian timur garis sesar. 

“Tidak dapat diramalkan bila akan ada aktiviti di bahagian ini. Ia mungkin sekarang, dalam masa yang singkat atau dalam beberapa tahun,” katanya.

Saintis itu juga memberi amaran mengenai maklumat yang salah di media sosial.

Mengenai dakwaan ancaman tsunami terhadap Turkiye dan negara-negara jiran, beliau berkata: “Untuk menyaksikan tsunami selepas gempa bumi berlaku di rantau ini, pangkalan gempa mesti berada di pantai. Pusat gempa mestilah sangat dekat dengan dasar laut. 

“Syukurlah,  gempa bumi ini bukan di bawah laut. Jika tidak, pasti akan berlaku gelora yang serius dan ombak besar di laut dan kemudian tsunami mungkin berlaku di Mediterranean Timur.”

Lebih 21,000 orang terbunuh dan hampir 78,124 cedera akibat dua gempa bumi kuat yang menggegarkan selatan Turkiye pada hari Isnin, menurut angka rasmi terkini.

Gempa bumi berukuran 7.7 dan 7.6 magnitud, berpusat di wilayah Kahramanmaras, dirasai oleh 13 juta orang di 10 wilayah, juga termasuk Adana, Adıyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye dan Sanliurfa.

Beberapa negara di rantau ini, termasuk Syria dan Lubnan, merasakan gegaran kuat yang melanda Turkiye dalam tempoh kurang daripada 10 jam. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button