Berita UtamaDunia

Populasi di China menurun buat kali pertama sejak enam dekad

Kerajaan digesa kurangkan kos lahir, besar anak bagi tingkat kesuburan

BEIJING, 19 Rejab 1444H, Jumaat – Seorang pegawai kesihatan China menggesa kerajaan tempatan mengambil langkah ‘berani’ untuk mengurangkan kos melahirkan dan membesarkan anak.

Langkah itu bagi mengurangkan beban keluarga, sekali gus meningkatkan kesuburan penduduk negara itu, lapor sebuah penerbitan yang disokong kerajaan pada Jumaat.

Jumlah penduduk China menurun tahun lepas buat kali pertama dalam enam dekad, menurut data yang dikeluarkan bulan lalu. 

Ianya adalah satu perubahan bersejarah yang dijangka menandakan permulaan tempoh kemerosotan yang panjang.

Di samping itu, prospek penduduk yang semakin tua memperlahankan ekonomi apabila pendapatan menurun dan hutang kerajaan meningkat kerana kos kesihatan serta kebajikan yang melambung tinggi.  

Ahli demografi memberi amaran bahawa China mungkin menjadi tua sebelum ia menjadi kaya.

Pengarah Jabatan Pemantauan Penduduk dan Pembangunan Keluarga di bawah Suruhanjaya Kesihatan Negara (NHC), Yang Wenzhuang menekankan kepentingan sokongan keluarga untuk meningkatkan kadar kesuburan, lapor akhbar The Paper.

Yang berkata, kebimbangan mengenai wang dan pembangunan kerjaya dalam kalangan wanita adalah faktor utama orang ramai memilih untuk tidak mempunyai bayi, sambil menambah bahawa dasar yang tepat diperlukan untuk meningkatkan tahap kesuburan.

“Kerajaan tempatan harus digalakkan untuk meneroka secara aktif dan membuat inovasi berani dalam mengurangkan kos bersalin, penjagaan kanak-kanak dan pendidikan untuk menggalakkan pembangunan seimbang jangka panjang penduduk,.

“China terpaksa ‘memahami dengan tegas tempoh tetingkap penting pembangunan penduduk’ semasa rancangan lima tahun ke-14 nya yang berlangsung sehingga 2025, untuk mempercepatkan ‘promosi sokongan melahirkan anak’,” kata Yang.

Komen Yang diterbitkan dalam terbitan terbaru majalah yang diuruskan oleh NHC, Population and Health, kata Paper.

China selama beberapa dekad sibuk dengan prospek pertumbuhan penduduk yang sudah meninggalkan rumah dan mengenakan dasar ketat satu anak dari 1980 hingga 2015 untuk mengawal jumlahnya.

Bagaimanapun, kini populasi telah mula mengecil dan India bakal menjadi negara paling ramai penduduk di dunia.

Biro Perangkaan Kebangsaan China melaporkan penurunan kira-kira 850,000 orang bagi populasi 1.41175 bilion pada 2022, penurunan pertama sejak 1961, tahun terakhir Kebuluran Besar China.

Kadar kelahiran tahun lepas hanya 6.77 kelahiran bagi setiap 1,000 orang, turun daripada kadar 7.52 kelahiran pada 2021 dan menandakan kadar kelahiran terendah dalam rekod.

Kebanyakan kemerosotan demografi adalah hasil daripada dasar satu anak serta kos pendidikan yang tinggi yang menyebabkan ramai orang tidak mempunyai lebih daripada seorang anak atau mempunyai anak sama sekali.

Pakar PBB melihat populasi China menyusut sebanyak 109 juta menjelang 2050, lebih tiga kali ganda penurunan ramalan mereka sebelum ini pada 2019. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button