Berita Utama

Kadar agihan keuntungan 2022 TH dilihat sederhana: Ahli ekonomi

Strategi pelaburan selamat ekoran ketidaktentuan ekonomi global

KUALA LUMPUR, 21 Rejab 1444H, Ahad – Jangkaan agihan keuntungan selepas zakat bagi tahun kewangan 2022 yang akan diumumkan oleh Lembaga Tabung Haji (TH) bergantung kepada strategi pelaburan yang dikelolakan oleh pengurus dana TH sepanjang 2022.

Ahli Ekonomi dari Universiti Tun Abdul Razak, Prof Barjoyai Bardai berkata, jika dilihat strategi TH sebelum ini yang agak konservatif, pulangan dividen 2022 dijangka sederhana akibat ketidakstabilan pasaran ekuiti global.

“Memandangkan situasi pasaran kewangan seperti saham yang bergolak disebabkan kenaikan agresif (kadar faedah) oleh Rizab Persekutuan (Fed) Amerika Syarikat (AS) sepanjang tahun lepas, ramai kalangan pelabur asing telah ‘lari’ dan balik semula ke pasaran AS.

“Disebabkan pasaran ekuiti (saham) di AS bergolak dan turun, banyak institusi pelaburan telah mengubah strategi mereka untuk meminimumkan risiko daripada memaksimumkan keuntungan.

“Ini termasuklah TH yang dilihat bersikap konservatif  bagi tahun 2022 (laporan kewangan sehingga September), kerana merasakan adalah lebih baik selamatkan modal dan mendapat keuntungan kecil, daripada cuba memaksimumkan keuntungan tetapi mendedahkan risiko modal yang mungkin hilang,” katanya kepada Bernama.

Setakat 30 September, 2022, pecahan aset TH meliputi 60.1 peratus atau RM52.79 bilion adalah pendapatan tetap; hartanah (8.7 peratus atau RM7.63 bilion); ekuiti domestik 16.5 peratus (RM14.51 bilion); ekuiti asing 5.1 peratus (RM4.49 bilion); ekuiti swasta 1.1 peratus (RM974 juta); dan pasaran wang 8.5 peratus (RM7.44 bilion). 

Berdasarkan pecahan ini, Barjoyai berpandangan pendapatan TH akan kekal stabil didorong oleh pelaburan pendapatan tetap.

Sementara itu, Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Mohd Dali dari Fakulti Ekonomi dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) yang turut bersetuju dengan pandangan tersebut juga melihat pulangan dividen TH bagi 2022 akan sederhana kerana TH mengamalkan strategi pelaburan yang selamat ekoran ketidaktentuan ekonomi global.

“Umum mengetahui, sekiranya kita mengamalkan pelaburan selamat, pulangannya juga akan sederhana.

“Walau bagaimanapun, saya jangka TH tidak mengamalkan strategi bertahan atau ‘defensif’ ini selama-lamanya. Ia perlu berubah selari dengan keadaan ekonomi dunia,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button