Berita Utama

Menteri kecam kenyataan rasis bekas pemain badminton

BAM akan hantar aduan pada Persatuan Badminton Cina

KUALA LUMPUR, 22 Rejab 1444H, Isnin – Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh mengecam kenyataan bekas pemain badminton kebangsaan, Bong Guan Yik yang menyentuh isu perkauman dan agama di media sosial.

Beliau juga telah mengesahkan dengan Majlis Sukan Negara dan Persatuan Badminton Malaysia (BAM), bahawa Bong tidak tinggal di Malaysia dan hanya seorang pelatih pada 2014.

“Saya tidak bersetuju dengan ucapan media sosial beliau dan mengecam sekeras-kerasnya sebarang ucapan perkauman dan pertikaian agama yang dibangkitkan walaupun beliau telah meminta maaf.

“Saya percaya ibadat agama tidak pernah mengganggu prestasi atlet dan sukan. Ini tidak pernah menjadi satu masalah di Malaysia,” kata Yeoh dalam ciapan di laman Twitter.

Beliau juga mengulangi pendirian bahawa sukan mestilah bebas daripada sebarang unsur perkauman atau politik.

“Semua atlet negara merupakan sumber inspirasi kepada masyarakat dan dinasihati berhati-hati dengan kandungan media sosial masing-masing,” katanya.

Sementara itu, BAM turut mengecam kenyataan Bong dan memaklumkan akan menghantar aduan mengenai perkara itu kepada Persatuan Badminton Cina (CBA).

“Kami mengutuk sekeras-kerasnya semua bentuk diskriminasi dan akan menggesa CBA mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap individu ini.

“BAM dan semua ahli gabungan kami tidak akan menerima orang seperti itu untuk terlibat dalam badminton di Malaysia,” kata BAM dalam catatan Facebook. 

Dalam aplikasi TikTok, Bong menyatakan kritikan terhadap prestasi badminton Malaysia. Bong Guang Yik awalnya membahas kegagalan pemain Malaysia di Malaysia Open 2023.

Namun, ketika mengkritik peranan BAM dalam meningkatkan prestasi, Bong Guang Yik membuat menyentuh isu agama dan kaum.

“Bagi orang Melayu jadi management (pihak pengurusan). Eh mereka sembahyang dah lima kali sehari, mana ada niat nak uruskan BAM. Lemah pengurusan ini.

“Sistem yang lemah menyebabkan pemain Malaysia semua merosot,” kata Bong sebelum meminta maaf selepas dikecam.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button