Berita UtamaDunia

Myanmar benar rakyat setia pada negara miliki senjata api

Tentangan terhadap junta semakin meningkat di seluruh negara

NAYPYIDAW, 24 Rejab 1444H, Rabu – Kerajaan tentera Myanmar membenarkan rakyat yang setia kepada negara diberi lesen untuk memiliki beberapa jenis senjata api dan peluru.

Jeneral yang mengambil alih kuasa dua tahun lalu dalam rampasan kuasa bercadang membenarkan rakyat berumur 18 tahun ke atas memohon lesen menyimpan lima jenis senjata api, termasuk pistol dan senapang memburu.

Di bawah dasar itu, penerima permit senjata mesti setia kepada negara, bermoral baik dan tidak terlibat dalam isu mengganggu keselamatan negara, menurut dokumen yang didakwa dibocorkan kepada media tempatan.

Pemegang permit juga mesti mematuhi apabila diarahkan oleh pihak berkuasa tempatan untuk mengambil bahagian dalam keselamatan, penguatkuasaan undang-undang dan kestabilan serta langkah pencegahan jenayah, kata dokumen 15 muka surat mengenai pelesenan senjata api.

Langkah itu dibuat ketika junta menghadapi tentangan yang semakin meningkat di seluruh negara daripada Angkatan Pertahanan Rakyat (PDF) dan pertubuhan bersenjata etnik.

Myanmar berada dalam keadaan huru-hara sejak tentera merampas kawalan pada 1 Februari 2021. PBB menganggarkan kira-kira 14,000 orang telah ditangkap dan sekurang-kurangnya 2,000 terbunuh sejak itu.

Akhir tahun lalu, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengundi menyokong resolusi pertama mengenai Myanmar dalam tempoh lebih tujuh dekad.

PBB menyeru pemerintah tentera untuk menamatkan keganasan dan membebaskan semua tahanan politik.  

Majlis 15 anggota menggesa junta untuk segera membebaskan semua banduan yang ditahan sewenang-wenangnya, termasuk pemimpin yang digulingkan Aung San Suu Kyi. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button