Berita Utama

Inflasi kekal terkawal antara 2.8 peratus hingga 3.8 peratus

IHP Malaysia meningkat 3.3 peratus pada 2022 berbanding 2021

KUALA LUMPUR, 3 Syaaban 1444H, Jumaat –  Kadar inflasi kekal terkawal dan dijangka mencatat antara 2.8 peratus hingga 3.8 peratus pada 2023 berikutan prospek ekonomi yang lebih perlahan serta harga komoditi yang lebih stabil.

Indeks Harga Pengguna (IHP) Malaysia meningkat kepada 3.3 peratus pada 2022 berbanding 2.5 peratus yang dicatatkan semasa 2021.

Menurut laporan Tinjauan Ekonomi 2023 yang dikeluarkan hari ini, Kementerian Kewangan (MoF) berkata, bagaimanapun tinjauan inflasi juga akan dipengaruhi oleh kenaikan naik dalam kadar pertukaran mata wang asing serta gangguan bekalan berterusan.

“Secara empirikal, perubahan bagi satu mata peratusan untuk kadar pertukaran mata wang asing dan harga minyak mentah akan menyebabkan impak 0.337 dan 0.112 mata peratusan terhadap inflasi,” katanya.

Sementara itu, MoF berkata, Indeks Harga Pengeluar (IHPR) dijangka menyederhana selepas disumbangkan oleh kos input global yang stabil.-  Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button