Dunia

Protes umum lumpuhkan sebahagian Tebing Barat

Solidariti terhadap 11 rakyat Palestin dibunuh rejim haram Israel

RAMALLAH, 3 Syaaban 1444H, Jumaat – Protes umum pada Khamis melumpuhkan semua aspek kehidupan di Tebing Barat sebagai solidariti terhadap insiden pembunuhan 11 rakyat Palestin dalam operasi ketenteraan Israel di Nablus.

Mogok itu menyebabkan kedai, sektor pengangkutan dan komunikasi, sektor pendidikan di sekolah serta universiti, bank dan institusi kerajaan ditutup.

Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pertubuhan Pembebasan Palestin, Wasel Abu Youssef berkata, serangan menyeluruh merebak ke semua gabenor Tebing Barat dan menganggapnya satu bentuk penentangan dalam menghadapi pendudukan Israel.

Wasel mengutuk operasi ketenteraan di Nablus sebagai ‘pembunuhan beramai-ramai’ dan menggesa campur tangan antarabangsa untuk menghentikan pencerobohan pengganas Israel.

Rabu lalu, tentera dan puak Palestin menggesa mogok menyeluruh di semua wilayah negara itu sebagai solidariti kematian para syuhada di Nablus dan mengutuk jenayah pendudukan rejim.

Terdahulu, Kementerian Kesihatan Palestin memaklumkan 11 rakyatnya termasuk tiga warga emas dan seorang mangsa bawah umur terbunuh, manakala lebih 100 yang lain cedera dalam operasi ketenteraan Israel di Nablus.-  Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button