Berita Utama

Dr Halimah mohon maaf isu Menu Rahmah

KUALA LUMPUR, 6 Syaaban 1444H, Isnin – Ahli Parlimen Kapar Dr Halimah Ali hari ini memohon maaf berikutan kenyataan beliau berhubung Menu Rahmah di Dewan Rakyat sebelum ini mengelirukan dan disalah erti. 

Beliau yang juga Ahli Parlimen daripada Perikatan Nasional mencuri tumpuan apabila menyampaikan pernyataan maaf dalam bentuk gurindam sebelum sesi perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2023 bermula.

“Kalau ada jarum peniti, jangan disimpan di dalam peti, andai ada ucapan disalah erti, saya menyusun 10 jari, niat di hati suara rakyat saya juarai, semak imbang kerajaan MADANI, biar integriti, bukankah itu peranan hakiki.

“Selaku wakil rakyat, suara rakyat yang diwakili, sudi kiranya rujuk penyata rasmi muka surat 134 hingga 137 pada 14 Februari,” katanya.

Dr Kelvin Yii Lee Wuen (PH-Bandar Kuching) sebelum ini membangkitkan isu berkenaan mengikut Peraturan Mesyuarat 36 (12), susulan kenyataan yang dibuat Halimah pada 14 Feb lepas ketika membahaskan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja yang mengaitkan Menu Rahmah dengan beberapa penyakit terutamanya kanser, autoimmune (diseases) dan autisme. 

Dr Kelvin berkata, kenyataan tersebut tidak benar, tidak bertanggungjawab kerana bukan sahaja tidak berdasarkan fakta dan sains, tetapi mungkin mengakibatkan salah faham atau stigma kepada komuniti autisme dan golongan orang kurang upaya.

Terdahulu, Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Johari Abdul berkata pernyataan yang dibacakan Dr Halimah berkenaan telah dipersetujui antara beliau dengan Dr Halimah dan menganggap kes berkenaan selesai. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button