Berita Utama

Negara catat 90 kes pembalakan haram tahun lalu

Sarawak catat kes tertinggi, diikuti Perak dengan 11 kes

KUALA LUMPUR, 6 Syaaban 1444H, Isnin – Negara mencatatkan 90 kes pembalakan haram tahun lepas, kata Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad.

Beliau berkata, Sarawak mencatat rekod tertinggi iaitu 60 kes, manakala Perak merekodkan jumlah kes kedua tertinggi iaitu 11 sementara Kelantan mempunyai 10 kes.

“Di Sabah terdapat empat kes, diikuti Selangor (dua) dan masing-masing satu di Johor, Pahang dan Negeri Sembilan.

“Penjenayah terbabit telah didakwa mengikut Akta Perhutanan Negara 1984 di Semenanjung Malaysia dan Ordinan Hutan 2015 di Sarawak dan Enakmen Hutan 1968,” katanya dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan Che Alias ​​Hamid (PN-Kemaman) yang ingin mengetahui jumlah kes pembalakan haram di negara ini pada 2022 dan sejauh mana penggunaan teknologi seperti dron berjaya mengurangkan kes seumpama itu.

Nik Nazmi berkata, selain dron, kerajaan juga menggunakan teknologi seperti Pemantauan Hutan Menggunakan Sistem Penderiaan Jauh (FMRS) di semenanjung, sistem Pemantauan Pengawasan Berterusan (COMOS) dan aplikasi iForSabah di Sabah.

“Sistem ini menggunakan teknologi Sistem Maklumat Geografi (GIS) dan imej satelit resolusi tinggi yang boleh mengesan sebarang perubahan dalam hutan simpan kekal.

“Mereka boleh membantu pasukan rondaan dan operasi penguatkuasaan yang bertujuan untuk menghentikan sebarang jenis aktiviti haram di hutan dengan menyediakan maklumat di tapak yang lebih khusus,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button