Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Warga Palestin dibunuh Israel selepas bantu mangsa gempa di Turkiye

Peneroka haram mengamuk di kampung mangsa sebelum bunuh

TEBING BARAT, 7 Syaaban 1444H, Selasa – Seorang warga Palestin maut dibunuh penceroboh haram Israel yang mengamuk di kampungnya Zatara, di Tebing Barat yang diduduki.

Empat hari lalu, Sameh al-Aqtash kembali dari Turkiye, selepas menjadi sukarelawan membantu mangsa gempa bumi.

Namun, pada petang Ahad, warga Palestin berusia 37 tahun itu dibunuh oleh peneroka Israel yang mengamuk di kampungnya.

Zatara terletak di selatan Nablus, berhampiran pusat pemeriksaan tentera Israel di mana, menurut penduduk, tentera mendera rakyat Palestin setiap hari.  

Hanya 100 orang tinggal di Zatara dan mereka semua adalah ahli keluarga yang sama. Kebanyakan mereka adalah wanita dan kanak-kanak.

Serangan peneroka Israel bermula selepas seorang suspek lelaki bersenjata Palestin membunuh dua peneroka berhampiran bandar Huwwara pada petang Ahad.  

Sebagai tindak balas, beratus-ratus orang Israel menyerang bandar dan kampung Palestin, mencederakan hampir 300 dan membakar rumah ke tanah.

Walaupun Zatara berada sekitar enam kilometer dari Huwwara, di mana peneroka terbunuh dan keganasan perusuh berada pada tahap yang paling teruk, sekumpulan warga Israel menyerang kampung itu dan mula mengalihkan pintu utamanya.

Abdel Moneim, saudara lelaki Aqtash, berada bersamanya ketika mereka bergegas untuk menghentikan keganasan peneroka haram.

“Kami semua tergesa-gesa, termasuk Sameh, dan menahan peneroka di pintu masuk dan menghalang mereka daripada masuk.

“Tetapi selepas tempoh yang singkat, peneroka menyerang semula, kali ini dengan perlindungan tentera Israel.  Tembakan mula menyasarkan kami, dan kemudian Sameh jatuh ke tanah,” katanya.

Dengan askar dan peneroka Israel menyekat jalan raya, tiada ambulans dapat mengakses Zatara, jadi saudara-saudara Aqtash terpaksa menggunakan kenderaan persendirian dan mengangkutnya melalui jalan tanah ke bandar jiran Beita.

Di pusat perubatan Beita, adik-beradik Aqtash menangis apabila doktor memberitahu bahawa dia telah meninggal dunia. Dia meninggalkan tiga orang anak, yang bongsu seorang perempuan berusia empat bulan.

“Tiada pergaduhan apabila peneroka menyerang kami. Sameh adalah seorang yang baik hati yang suka menolong orang.

“Dua hari sebelum dibunuh, dia bercakap dengan ketua majlis tempatan di wilayah kami untuk mengutip derma untuk mangsa gempa bumi di Turkiye dan Syria,” kata Abdel Moneim. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button