Berita Utama

‘Beritahu lokasi, ATM bank apa tak boleh keluarkan RM10, RM20’

Sudah maklum pada BNM untuk pastikan bank ada wang kertas secukupnya

BANGI, 8 Syaaban 1444H, Rabu – Kementerian Kewangan (MOF) akan menangani isu kegagalan mesin pengeluaran wang automatik (ATM) menyediakan wang RM10 dan RM20 mencukupi, bagi memudahkan orang ramai mengeluarkan ‘duit terakhir’ mereka di bank.

Timbalan Menteri Kewangan II Malaysia, Steven Sim Chee Keong berkata, Bank Negara Malaysia (BNM) mendengar suara rakyat berkaitan isu wang kertas RM10 dan RM20 tidak mencukupi ketika pengeluaran di ATM.

“Saya sendiri sudah maklumkan kepada Bank Negara Malaysia (BNM) untuk pastikan bank-bank mempunyai wang kertas RM10 dan RM20 yang secukupnya.

“Mungkin boleh komen kat bawah, ATM bank apa dan lokasi kat mana yang selalu ada masalah ini. Nanti kita akan ingatkan mereka,” katanya dalam kenyataan di Facebook.

Hantaran beliau itu sebagai merujuk laporan media berhubung kekesalan segelintir pihak terhadap pengeluaran wang di ATM di kebanyakan bank yang gagal menyediakan wang RM10 dan RM20 dengan kadar mencukupi.

Laporan itu yang memetik seorang pengguna media sosial melabel mesin ATM yang tidak membenarkan pengeluaran wang kecil sebagai satu penindasan terhadap orang susah.

“Lebih lima orang dalam tempoh 10 minit keluar dari kiosk mesin ATM ini dengan kekecewaan sebab tak boleh keluarkan RM20,” kata pengguna Twitter.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button