Berita Utama

Tun M masih mahu perjuangkan Melayu meski umur sudah 97

'Jika tak selamatkan orang Melayu, negara akan hadapi masalah kepincangan'

PUTRAJAYA, 8 Syaaban 1444H, Rabu – Tun Dr Mahathir Mohamad memilih Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) sebagai platform untuk memperjuangkan hak orang Melayu tanpa mengenepikan kepentingan kaum lain.

“Walaupun umur saya 97 tahun, hati saya masih lagi dengan perjuangan orang Melayu. Kedudukan orang Melayu sekarang ini lebih banyak masalah dari kaum-kaum lain. Ini bukan kerana perkauman.

“Kita perlu melihat orang Melayu dapat bahagian mereka dalam keadaan di negara kita (yang mana) mereka sekarang ini tidak menguasai ekonomi dan politik. Kalau kita tak selamatkan orang Melayu, negara kita akan hadapi masalah kepincangan,” katanya.

Dr Mahathir berkata demikian dalam sidang media selepas majlis penyerahan kad keahlian dan watikah Penasihat Putra yang disampaikan oleh Presiden Putra Datuk Ibrahim Ali, di sini hari ini.

Pada 10 Februari lepas, Dr Mahathir mengumumkan beliau bersama 12 ahli lain keluar daripada parti Pejuang yang diasaskannya ekoran tindakan parti berkenaan memutuskan hubungan dengan Gerakan Tanah Air.

Mengenai penyertaan Putra dalam enam Pilihan Raya Negeri (PRN) yang akan diadakan tahun ini, Dr Mahathir berkata, ia akan diputuskan selepas perjumpaan dengan kepimpinan tertinggi Putra.

“Kita akan timbang, banyak masalah kita hadapi antaranya kegunaan duit dalam pilihan raya. Kita tiada duit, kita tidak mahu pilihan raya dikuasai oleh orang yang ada duit saja,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Presiden Putra Tan Sri Mohd Khalid Yunus berkata, sejak tersebar kesediaan Dr Mahathir menyertai Putra, parti itu menerima lebih 1,000 permohonan ahli baharu.

Beliau juga berkata Putra telah menetapkan 7 Mac hingga 6 April untuk mengadakan mesyuarat agung bahagian, 7 Mei untuk persidangan perwakilan peringkat pusat, manakala pemilihan barisan kepimpinan dicadangkan pada 8 April ini. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button