Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Bekas MB Kedah meninggal dunia

Syed Razak hembus nafas terakhir kerana masalah kesihatan

ALOR SETAR, 15 Syaaban 1444H, Rabu – Bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Syed Razak Syed Zain meninggal dunia kira-kira 10.30 pagi tadi di sebuah hospital swasta di Sungai Petani.

Allahyarham yang dilantik sebagai Menteri Besar Kedah kelapan pada 1999 hingga 2005 menghembuskan nafas terakhir kerana masalah kesihatan pada usia 79 tahun.

Bekas Setiausaha AkhbarAllahyarham, Datuk Boon Som Inong berkata, beliau akan sentiasa mengenang Syed Razak yang sentiasa ingin mendampingi rakyat.

“Antaranya beliau (Syed Razak) pernah berkata ‘di mana ada rakyat, di situlah pejabat kita’. Beliau juga pernah berpesan antara syarat menjadi orang politik adalah sebahagian gaji kita ini termasuk habuan orang memaki dan mengata,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Sementara itu, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Seri Jamil Khir Baharom memaklumkan bahawa pemergian Allahyarham merupakan satu kehilangan yang besar buat seluruh rakyat Kedah.

“Tidak dapat dinafikan sumbangan beliau semasa menjadi Menteri Besar Kedah dan beliau merupakan seorang pemimpin yang berdedikasi tinggi dan berjiwa kental. Salam takziah buat seluruh ahli keluarga Allahyarham,” katanya.

Sementara itu, rakan Allahyarham, Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah yang juga bekas Menteri Besar Kedah berkata pemergian Syed Razak memberi kesan kepada dirinya kerana beliau merupakan rakan baiknya.

“Saya mengenali Allahyarham sebelum beliau menceburkan diri dalam bidang politik lagi dan semangat cintanya terhadap UMNO sangat besar. Walaupun dalam keadaan uzur, beliau tetap turun berkempen untuk parti di Kuala Kedah pada Pilihan Raya Umum Ke-15 lepas.

“Beliau seorang yang baik dan akan sentiasa dikenang sebagai pemimpin yang memiliki visi dan misi dalam memajukan Kedah dan beliau akan dirindui,” katanya.-  Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button