Berita Utama

Kerajaan perlu perkasa pelaksanaan Dasar Wanita Negara

Perluaskan golongan sasar inisiatif wanita bangkit mandiri

BANGI, 15 Syaaban 1444H, Rabu – Bukan hanya terkesan dengan kos sara hidup yang tinggi, bahkan isu berkait kesihatan mental, keganasan dan masalah rumah tangga terus membelenggu golongan wanita.

Apatah lagi, ada di kalangan ibu tunggal, wanita bujang dan ibu yang menjadi ketua keluarga sanggup melakukan dua hingga tiga pekerjaan demi kelangsungan hidup.

Justeru, kebajikan golongan wanita sama ada dari sudut sokongan fizikal atau emosi perlu diberikan perhatian oleh semua pihak.

Atas dasar itu, Pemudi BERJASA menggesa Dasar Wanita Negara yang diperkenalkan kerajaan supaya diperkasa, khususnya dari sudut pelaksanaan.

Ketua Pemudi BERJASA dan Gerakan Tanah Air (GTA), Nor Azliza Rajiain berkata, inisiatif untuk wanita bangkit mandiri juga perlu diperluaskan capaian dan golongan sasaran.

“Wanita adalah tulang belakang dalam pembangunan tamadun manusia. Rosak wanita, rosaklah sesebuah tamadun.

“Pemudi BERJASA yakin golongan wanita ini adalah tiang seri dalam membangun semula peradaban serta menjadikan Malaysia sebuah negara yang unggul dan bermaruah.

“Selamat menyambut Hari Wanita buat semua wanita di Malaysia,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button