Berita Utama

Kesihatan mental, inisiatif pembeli rumah pertama tumpuan Parlimen hari ini

Menteri akan jawab perbahasan RUU Perbekalan 2023 ikut kementerian

KUALA LUMPUR, 15 Syaaban 1444H, Rabu – Usaha mengatasi masalah kesihatan mental dalam kalangan rakyat Malaysia dan inisiatif bagi membantu pembeli rumah pertama, antara yang dibangkitkan pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini. 

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat di laman rasmi Parlimen, soalan mengenai kesihatan mental itu akan dibangkitkan Mohd Sany Hamzan (PH-Hulu Langat) kepada Menteri Kesihatan pada sesi soal jawab. 

Soalan sama ada kerajaan berhasrat melaksanakan pemberian subsidi perumahan kepada pembeli rumah pertama akan dikemukakan Shaharizukirnain Abd Kadir (PN-Setiu).

Beliau ingin tahu sama ada subsidi itu akan melibatkan golongan B40 dan M40, serta memperluas Skim Pembiayaan Rent-To-Own (RTO) kepada semua pembeli rumah pertama.

Turut tersenarai, soalan Yeo Bee Yin (PH-Puchong) kepada Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim berhubung respons pelbagai industri dan pasaran terhadap Voluntary Carbon Trading (VCM).

Datuk Abdul Khalib Abdullah (PN-Rompin) pula akan membangkitkan soalan mengenai rancangan menambah baik sistem pengangkutan awam di seluruh negara dalam jangka masa lima tahun kepada Menteri Pengangkutan.

Selain itu, Wong Chen (PH-Subang) meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan komitmen kerajaan untuk menyahjenayahkan kesalahan dadah kecil dalam usaha mengurangkan populasi banduan penjara di Malaysia.

Selesai sesi soal jawab, menteri-menteri akan menjawab perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2023 di peringkat dasar mengikut kementerian masing-masing.-  Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button