Berita UtamaDunia

London: Ribuan adakan demonstrasi tanda solidariti terhadap petugas kesihatan

Tuntut kerajaan naikkan gaji adil untuk hadapi peningkatan kos sara hidup

LONDON, 19 Syaaban 1444H, Ahad – Beribu-ribu penduduk berdemonstrasi di London pada Sabtu sebagai solidariti dengan pekerja penjagaan kesihatan.

Demonstrasi oleh Perkhidmatan Kesihatan Negara (SOS NHS) – gabungan kumpulan kempen dan kesatuan sekerja – menuntut kerajaan melaksanakan kenaikan gaji yang adil untuk pekerja penjagaan kesihatan dalam menghadapi peningkatan kos sara hidup, lapor Agensi Anadolu.

Mereka menyuarakan sokongan kepada pekerja penjagaan kesihatan sambil membawa sepanduk: “Tamatkan krisis NHS” dan “Kakitangan NHS berhak mendapat gaji yang adil”.

Ahli Parlimen parti pembangkang turut menyertai bantahan itu bersama doktor, jururawat dan wakil dari kesatuan sekerja.

Doktor muda di England akan memulakan mogok selama tiga hari bermula Isnin susulan pertikaian berterusan mengenai kenaikan gaji.

Setiausaha Kesihatan, Steve Barclay mengumumkan pada Sabtu bahawa beliau menggesa kesatuan doktor muda, BMA, mengadakan perbincangan.

“Mari kita mengadakan dialog untuk memastikan NHS menjadi tempat yang lebih baik untuk bekerja dan memastikan kami memberikan penjagaan yang diperlukan pesakit,” tulisnya di Twitter. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button