Berita UtamaDunia

Polis Pakistan tahan lapan individu terbabit rempuhan maut

Organisasi agih makanan pada Ramadan perlu dapatkan kebenaran

KARACHI,11 Ramadan 1444H, Ahad – Polis Pakistan menahan lapan individu yang mempunyai kaitan dengan rempuhan yang meragut 12 nyawa ketika agihan makanan dan wang sempena Ramadan, kelmarin.

Antara yang ditahan termasuk pengurus kilang yang tidak membuat permohonan dengan pihak berkuasa untuk proses agihan makanan.

Pegawai polis, Dr Hafeez Bugti memaklumkan, pengurusan kilang tidak membuka pintu pagar sekali gus menyebabkan keadaan sesak dan berlaku tolak-menolak.

Dalam kejadian yang berlaku Jumaat lalu, ratusan wanita dan kanak-kanak mendapatkan makanan secara percuma di luar kawasan perindustrian kilang itu.

Laporan awal mendapati 12 individu termasuk sembilan wanita berumur 40 hingga 80 tahun, selain tiga kanak-kanak menjadi mangsa rempuhan.

Polis kemudian mengeluarkan arahan meminta organisasi atau individu yang merancang untuk mengagihkan makanan kepada golongan miskin perlu mendapatkan kebenaran daripada pihak berkuasa.

Sementara itu, Ketua Menteri di Wilayah Sindh, Murad Ali Shah mengumumkan pemberian pampasan kepada ahli keluarga mangsa rempuhan.

Beliau berkata, setiap keluarga yang kehilangan ahli keluarga akan menerima 500,000 rupee manakala 100,000 rupee diberikan bagi yang mengalami kecederaan. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button