Berita Utama

Tiada mogok doktor kontrak hari ini

Fasiliti operasi seperti biasa, kerajaan perlu tangani ketakutan orang ramai

KUALA LUMPUR, 12 Ramadan 1444H, Isnin – Tiada mogok dilakukan oleh doktor kontrak setakat petang Isnin, kata Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), Dr Muruga Raj Rajathurai.

“Setakat semakan MMA hari ini mendapati tiada mogok berlaku di mana-mana fasiliti penjagaan kesihatan awam di seluruh negara.

“Bagaimanapun, isu ketakutan orang ramai perlu ditangani,” katanya dalam kenyataan.

Dr Muruga Raj berkata, persatuan itu telah menerima panggilan daripada orang ramai bertanyakan sama ada fasiliti kesihatan beroperasi seperti biasa berikutan laporan mogok doktor kontrak yang dirancang dari 3 hingga 5 April.

Beliau juga memberi jaminan kepada orang ramai bahawa fasiliti kesihatan awam berfungsi seperti biasa.

MMA berharap Kementerian Kesihatan dapat meyakinkan orang ramai bahawa semua perkhidmatan penjagaan kesihatan disediakan tanpa sebarang gangguan dengan mengeluarkan kenyataan dan memberi kemas kini media sosial.

“Mesej mengenai isu itu menyebabkan panik dan ketakutan tersebar di media sosial. Ini juga perlu dibalas dengan mesej yang betul daripada pihak berkuasa.

“Kami menasihatkan orang ramai untuk mengesahkan maklumat yang mereka terima dan hanya mempercayai sumber yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai untuk sebarang berita atau kemas kini,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button