Berita Utama

Bakal haji perlu muat turun aplikasi Saudi Visa Bio: TH

Mudahkan permohonan visa, pendekkan tempoh prosedur kemasukan ke Tanah Suci

BANGI, 13 Ramadan 1444H, Selasa – Kerajaan Arab Saudi menguatkuasakan penggunaan aplikasi Saudi Visa Bio bagi tujuan permohonan visa untuk musim haji tahun ini, menurut Lembaga Tabung Haji (TH).

Sehubungan itu, semua bakal jemaah haji digesa untuk memuat turun aplikasi berkenaan pada telefon pintar masing-masing menerusi platform Google Play Store atau Apple App Store.

Pengarah Eksekutif Haji TH, Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman berkata, aplikasi itu merangkumi empat proses mudah iaitu melengkapkan e-mel, memuatnaik imbasan muka surat butiran peribadi dalam pasport Malaysia, imbasan muka dan imbasan 10 jari (biometrik).

Beliau berkata, bakal jemaah haji akan menerima e-mel pengesahan pendaftaran daripada Kementerian Luar Arab Saudi apabila maklumat peribadi berjaya dimuat naik ke dalam aplikasi itu.

“Bakal haji juga diingatkan untuk terus menyerahkan pasport mereka kepada TH setelah mendapat pengesahan ini bagi TH memproses visa haji bakal haji berkenaan.

“Aplikasi Saudi Visa Bio merupakan satu lagi inovasi baharu yang diperkenalkan oleh Kerajaan Arab Saudi pada musim haji tahun ini, bertujuan untuk memudahkan permohonan visa selain memendekkan tempoh prosedur kemasukan bakal haji ke Tanah Suci melalui Jeddah dan Madinah,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Syed berkata, Malaysia adalah antara lapan negara terawal di dunia selain Indonesia, Bangladesh, Pakistan, Kuwait, United Kingdom, Tunisia dan Morocco yang dipilih untuk projek perintis ini.

Katanya, ini ekoran mengambil kira reputasi Malaysia sebagai antara pengendali haji terbaik dunia yang telah menerima pengiktirafan antarabangsa dan kemudahan daripada kerajaan Arab Saudi.

“Untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan aplikasi Saudi Visa Bio ini, sila layari laman web rasmi www.tabunghaji.gov.my atau Media Sosial Rasmi TH.

“Sila hubungi Tabung Haji Contact Centre (THCC) di talian 03-62071919 untuk perkhidmatan TH yang lain,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button