Berita Utama

Identiti Melayu Islam kian terhakis, bukan Islam pula makin menonjol

Nak perkenal Jawi sedikit pun tidak berjaya hingga ditentang hebat

BANGI, 14 Ramadan 1444H, Rabu – “Kita sudah raikan bukan Melayu (bukan Islam) lebih daripada sepatutnya. Keadilan telah lama diberikan.”

Demikian kata Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah sambil mengeaskan kebebasan mengamalkan kepercayaan dan budaya berbilang kaum sudah lama diberikan termasuk ketika meraikan perayaan.

“Cuba pergi kira berapa banyak rumah ibadat bukan Islam, terutama kuil Hindu, tokong dan gereja. Surau masjid tidak sebanyak itu walaupun Islam agama persekutuan.

“Bila tiba Tahun Baharu Cina, negara ini macam negara China. Bila tiba Krismas, negara ini macam negara Kristian.

“Bila tiba Deepavali, negara ini macam negara Hindu. Bila tiba Thaipusam, negara ini sudah tidak menampakkan Islam sebagai agama persekutuan,” katanya.

Beliau memberikan contoh, banyak jalan utama yang ditutup selama beberapa hari untuk memberikan laluan serta meraikan perayaan Thaipusam.

“Bila tiba Thaipusam, negara ini sudah tidak menampakkan Islam sebagai agama persekutuan. Di negara India, tidak ada kebebasan perarakan sebegini.

Beliau pada masa sama mengulas berkenaan identiti Melayu Islam di negara ini yang sudah lama tenggelam, sebaliknya identiti bukan Islam pula semakin menonjol.

“Nak perkenalkan Jawi sedikit pun tidak berjaya ditentang hebat, akhirnya kita gagal. Nak menggunakan Jawi pada nama jalan-jalan ditentang hebat seperti dahulu, pun kita gagal.

“Apakah sebenarnya maksud seorang pemimpin negara apabila berkata, kita tidak raikan hak bukan Islam (bukan Melayu),” kata beliau.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan kaum Melayu Islam di negara ini agar tidak terlalu selesa dan angkuh sehingga meminggirkan kelompok yang lain.

“Sebab itu sementara kita menjaga kepentingan Melayu Muslim, kita harus pastikan ada prinsip saling hormat-menghormati, meraikan dan memberi hak kewarganegaraan kepada semua,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button