Berita UtamaDunia

Minneapolis bandar pertama di AS benar azan 5 kali sehari

Masjid boleh laung azan guna pembesar suara setiap waktu solat

MINNESOTA, 24 Ramadan 1444H, Sabtu – Minneapolis menjadi bandar utama pertama di Amerika Syarikat (AS) yang membenarkan laungan azan menggunakan pembesar suara untuk lima waktu solat fardu.

Majlis Bandaraya Minneapolis mengundi sebulat suara untuk membenarkan laungan azan dari masjid, walaupun tertakluk kepada peraturan bunyi semasa.  

Kumpulan advokasi Muslim Majlis Hubungan Amerika-Islam (CAIR) di Minnesota berkata, keputusan itu adalah kemenangan bersejarah bagi kebebasan beragama dan pluralisme.

“Kami berterima kasih kepada ahli Majlis Bandaraya Minneapolis kerana menunjukkan contoh hebat ini, dan kami menggesa bandar lain untuk mengikutinya,” kata Pengarah Negeri CAIR, Jaylani Hussein dalam satu kenyataan sebagai mengalu-alukan keputusan itu.

Tahun lalu, Minneapolis mengehadkan masa azan boleh dilaungkan dan tahap bunyi di mana ia boleh dimainkan, menurut CBS News. 

Masjid kini dibenarkan melaungkan azan dari jam 3:30 pagi hingga 11 malam.

Datuk Bandar Bandar, Jacob Frey, dijangka menandatangani langkah itu menjadi undang-undang dalam masa seminggu, menurut akhbar Minneapolis Star-Tribune. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button