Berita Utama

5 pembekal jual ayam melebihi harga kawalan disiasat

200 penguat kuasa buatn pemantauan sepanjang SHMMP dilancarkan

ISKANDAR PUTERI, 25 Ramadan 1444H, Ahad – Lima pembekal ayam di sekitar Tampoi di Johor Bahru sedang disiasat kerana dipercayai menjual ayam kepada peruncit melebihi harga kawalan, kata Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Lee Ting Han.

Beliau berkata, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Kos Sara Hidup (KPDN) telah membuka kertas siasatan termasuk meneliti invois jualan ayam kepada peruncit terlibat.

“Kita kesan perkara ini sejak tiga minggu lepas dan dipercayai ayam tersebut dijual melebihi harga kawalan iaitu RM8.10 sekilogram,” katanya pada sidang media selepas Program Pelancaran Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) Peringkat Negeri Johor di Mydin Mall Mutiara Rini di sini hari ini.

Turut hadir Pengarah KPDN Johor Lilis Saslinda Pornomo.

Lee berkata demikian ketika diminta mengulas sekiranya terdapat aduan ayam di negeri ini dijual melebihi harga kawalan.

Katanya, selain itu, lima peruncit di Johor Bahru turut dikenakan kompaun kerana menjual ayam melebihi harga kawalan di peringkat peruncit iaitu RM9.40 sekilogram.

Sementara itu, Lee berkata, kerajaan negeri dengan kerjasama kerajaan Persekutuan akan mengadakan Jualan Rahmah di kesemua 26 kawasan Parlimen pada Mei depan.

Beliau berkata inisiatif yang dijalankan di seluruh negara itu memanfaatkan rakyat dengan potongan harga barangan keperluan asas dari 15 sehingga 20 peratus.

“Lokasi pasar raya dan kedai runcit terlibat akan sentiasa berubah dan Jualan Rahmah ini diadakan dua kali sebulan di setiap Parlimen,” katanya.

Berhubung bekalan ayam di Johor, beliau berkata, setakat ini bekalan adalah mencukupi, dan seramai 200 penguat kuasa akan melakukan pemantauan sepanjang SHMMP dilancarkan di seluruh negara bermula semalam. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button