Berita UtamaDunia

India bakal pintas China, miliki populasi paling ramai di dunia

PBB jangka penduduk bertambah tiga juta lagi bulan ini

NEW DELHI, 28 Ramadan 1444H, Rabu – India dijangka bakal menjadi negara paling ramai penduduk di dunia, mengatasi China dengan tambahan hampir 3 juta lagi penduduk pada pertengahan tahun ini, menurut data dikeluarkan pada hari Rabu oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Data demografi daripada ‘State of World Population Report, 2023’ Tabung Penduduk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFPA), menganggarkan populasi India kini pada 1,428.6 juta atau 1.4286 bilion berbanding 1.4257 bilion untuk China.

Amerika Syarikat adalah satu pertiga jauh, dengan anggaran penduduk 340 juta, data menunjukkan. Data itu mencerminkan maklumat yang tersedia setakat Februari 2023, kata laporan itu.

Pakar populasi yang menggunakan data sebelumnya dari PBB telah mengunjurkan India akan melepasi China bulan ini. Tetapi laporan terbaru daripada badan global itu tidak menyatakan tarikh bila perubahan itu akan berlaku.

Pegawai penduduk PBB berkata, adalah tidak mungkin untuk menentukan tarikh kerana ‘ketidakpastian’ tentang data yang keluar dari India dan China, terutamanya sejak banci terakhir India dijalankan pada 2011 dan banci seterusnya pada 2021 telah ditangguhkan kerana pandemik.

Walaupun India dan China akan menyumbang lebih daripada satu pertiga daripada anggaran populasi global sebanyak 8.045 bilion, pertumbuhan penduduk di kedua-dua gergasi Asia telah menjadi perlahan, pada kadar yang lebih pantas di China berbanding di India.

Tahun lepas, populasi penduduk China jatuh buat kali pertama dalam enam dekad, satu pusingan bersejarah yang dijangka menandakan permulaan tempoh kemerosotan yang panjang dalam bilangan rakyatnya dengan implikasi yang mendalam terhadap ekonominya dan dunia.

Pertumbuhan penduduk tahunan India purata 1.2 peratus sejak 2011, berbanding 1.7 peratus dalam 10 tahun sebelumnya, menurut data kerajaan.

“Penemuan tinjauan India menunjukkan bahawa kebimbangan penduduk telah meresap ke dalam sebahagian besar orang awam.

“Namun, bilangan penduduk tidak seharusnya mencetuskan kebimbangan atau menimbulkan amaran. Sebaliknya, ia harus dilihat sebagai simbol kemajuan, pembangunan dan aspirasi jika hak dan pilihan individu ditegakkan,” kata Wakil UNFPA India, Andrea Wojnar dalam satu kenyataan. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button