Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Presiden Ukraine minta lebih banyak senjata dari NATO

NATO patut tawar keahlian pada negara Eropah timur: Zelensky

KYIV, 30 Ramadan 1444H, Jumaat – Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky meminta Setiausaha Agung Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) membantu Kyiv mendapatkan akses lebih banyak senjata untuk meneruskan perang terhadap Russia.

Zelensky memberitahu Jens Stoltenberg, yang membuat lawatan pertamanya ke Kyev, bahawa Ukraine memerlukan lebih banyak senjata untuk melawan Russia.

Ahli politik Ukraine itu juga memberitahu Stoltenberg bahawa sudah tiba masanya NATO menawarkan keahlian negara Eropah timur itu dalam blok tentera Barat pimpinan AS.

Bagi pihaknya, Stoltenberg mendakwa tempat yang sah untuk Ukraine adalah dalam pakatan tentera Barat dan jaminan keselamatan untuk Ukraine akan menjadi agenda utama sidang kemuncak NATO pada Julai.

Stoltenberg menyebut satu inisiatif yang akan membantu Ukraine beralih daripada peralatan dan doktrin era Soviet kepada piawaian dan nilai NATO, mencerminkan ‘komitmen jangka panjang Perikatan terhadap Ukraine.

Anggota NATO telah memberikan sokongan penuh kepada Kyiv sejak perang meletus pada Februari 2022.

Barat telah memberikan sokongan habis-habisan kepada Kyiv dengan menyediakan Ukraine senjata dan amunisi bernilai puluhan bilion dolar untuk memerangi Russia sambil berikrar memberikan lebih banyak sokongan.

Walaupun seluruh Barat memberi sokongan, Washington mempunyai kebimbangan serius tentang keupayaan Ukraine untuk melawan Russia.

Dalam pada itu, Russia melihat keahlian NATO Ukraine sebagai garis merah untuk Moscow.

Russia berkali-kali memprotes bekas negara Soviet daripada menyertai pakatan tentera Barat, mengulangi penentangan Moscow terhadap perkembangan NATO sebagai ancaman jelas kepada negara Russia. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button