Berita Utama

Penceramah luar Melaka perlu mohon kebenaran khas MAIM

Pastikan tidak bawa elemen perpecahan, perselisihan

MELAKA, 1 Syawal 1444H, Sabtu – Penceramah tempatan dari luar Melaka atau luar negara yang mahu menyampaikan dakwah di negeri ini perlu mendapatkan kebenaran khas daripada Majlis Agama Islam Melaka (MAIM).

Mufti Melaka, Datuk Abdul Halim Tawil berkata, tindakan itu bagi memastikan penceramah tidak memperkenalkan sebarang unsur perpecahan atau khilafah (perselisihan) dalam kalangan masyarakat.

“Sekiranya penceramah tempatan dari luar Melaka, kita akan semak sama ada mereka mendapat tauliah dari negeri asal mereka. Pada masa sama mereka boleh memohon sijil dakwah di Melaka.

“Bagi Melaka sendiri, kita akan semak sama ada orang itu mendapat sijil dakwah daripada kita,” katanya.

Halim berkata, penceramah luar negara perlu mengemukakan permohonan mereka dalam masa yang ditetapkan, termasuk biodata dan sejarah perjalanan mereka, untuk memasuki Malaysia secara sah.

“Kami tidak mempunyai senarai hitam atau putih, tetapi mereka (penganjur dan penceramah) mesti jujur ​​dan bertanggungjawab.

“Jika mereka tidak menghormati negeri asal tempat mereka menetap untuk mendapatkan sijil, saya rasa agak sukar untuk kita mempertimbangkan mereka,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button