Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

OPR naik kepada 3.0 peratus

Kadar tertinggi dan terendah koridor ditingkatkan kepada 3.25 dan 2.75 peratus

KUALA LUMPUR, 12 Syawal 1444H, Rabu – Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia (BNM) dalam mesyuarat hari ini telah menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 3.00 peratus.

Kadar tertinggi dan terendah koridor bagi OPR turut ditingkatkan masing-masing kepada 3.25 peratus dan 2.75 peratus.

BNM dalam satu kenyataan berkata, ekonomi global terus didorong oleh permintaan domestik yang berdaya tahan disokong oleh keadaan pasaran buruh yang mantap dan pemulihan ekonomi China yang lebih baik daripada jangkaan.

“Bagaimanapun, ekonomi global terus terjejas oleh tekanan kos dan kadar faedah yang lebih tinggi. Inflasi keseluruhan menurun namun inflasi teras terus melebihi purata yang pernah dicatatkan sebelum ini.

“Pendirian dasar monetari bagi kebanyakan bank pusat dijangka kekal ketat. Prospek pertumbuhan terus bergantung pada risiko pertumbuhan menjadi lebih perlahan, terutamanya oleh ketegangan geopolitik yang semakin meruncing, inflasi sebenar yang lebih tinggi daripada jangkaan dan keadaan pasaran kewangan yang menjadi ketat secara ketara termasuk berikutan tekanan yang berterusan dalam sektor perbankan,” kata bank pusat itu lagi.

Bagi ekonomi Malaysia, perkembangan terkini menunjukkan perkembangan selanjutnya dalam aktiviti ekonomi pada suku pertama 2023 selepas prestasi kukuh semasa 2022.

“Walaupun eksport dijangka sederhana, pertumbuhan pada 2023 akan didorong oleh permintaan domestik,” katanya.

BNM juga menekankan bahawa perbelanjaan isi rumah kekal berdaya tahan, disokong oleh keadaan pasaran buruh yang lebih baik berikutan pengangguran terus berkurangan ke paras sebelum pandemik, dengan peningkatan ketibaan pelancong dijangka meningkatkan aktiviti berkaitan pelancongan.

Projek infrastruktur berbilang tahun yang terus dilaksanakan akan menyokong aktiviti pelaburan. Keadaan kewangan domestik juga terus kondusif untuk pengantaraan kewangan tanpa tanda-tanda pengetatan berlebihan yang mempengaruhi aktiviti penggunaan dan pelaburan.

BNM berkata, risiko kepada prospek pertumbuhan domestik agak seimbang, dengan risiko peningkatan terutamanya berpunca daripada faktor domestik seperti aktiviti pelancongan yang lebih mantap daripada jangkaan dan pelaksanaan projek, termasuk daripada Bajet 2023 yang dibentangkan semula, manakala risiko penurunan berpunca daripada pertumbuhan global yang lebih lemah daripada jangkaan dan keadaan pasaran kewangan global yang lebih tidak menentu.

Seperti yang dijangka, inflasi keseluruhan menunjukkan trend menurun pada bulan-bulan kebelakangan ini disebabkan oleh faktor kos yang menurun.

Inflasi keseluruhan dan inflasi teras diramalkan sederhana sepanjang 2023, berpurata antara 2.8 peratus hingga 3.8 peratus.

“Bagaimanapun, inflasi teras akan kekal pada paras kemuncak berikutan keadaan permintaan yang kukuh. Kawalan harga dan subsidi bahan api sedia ada akan terus membendung sebahagian daripada tekanan inflasi yang bertambah,” katanya.

Imbangan risiko terhadap prospek inflasi cenderung ke arah inflasi menjadi lebih tinggi dan akan bergantung pada sebarang perubahan pada dasar dalam negeri termasuk mengenai subsidi dan kawalan harga, perkembangan pasaran kewangan serta harga komoditi global.

“Dengan prospek pertumbuhan domestik kekal berdaya tahan, MPC menilai bahawa sudah tiba masanya untuk menormalkan lagi tahap akomodasi kewangan. Dengan keputusan ini, MPC telah menarik balik rangsangan monetari yang bertujuan untuk menangani krisis Covid-19 dalam menggalakkan pemulihan ekonomi.

“Susulan kekukuhan ekonomi Malaysia yang berterusan, MPC juga mengakui perlunya pendirian dasar monetari yang wajar bagi mengelakkan risiko ketidakseimbangan kewangan pada masa hadapan,” katanya.

Pada tahap OPR semasa, pendirian dasar monetari kekal agak akomodatif dan terus menyokong pertumbuhan ekonomi.

“MPC akan terus memastikan pendirian dasar monetari kekal konsisten dengan prospek inflasi dan pertumbuhan dalam negeri,” katanya. -Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button