Berita Utama

Proklamasi Orang Melayu tak rasis, tidak wajar dipolitikkan

Semua pihak tidak kira parti dan fahaman patut beri sokongan

BANGI, 17 Syawal 1444H, Isnin – Parti BERJASA menegaskan, Proklamasi Orang Melayu tidak bersifat rasis seperti yang didakwa sesetengah pihak, sebaliknya inisatif yang merentasi parti dan politik.

Presidennya, Ustaz Zamani Ibrahim berkata, tidak wajar isu Proklamasi Orang Melayu dipolitikkan kerana ia melibatkan kesejahteraan bangsa Melayu sendiri, selain membincangkan isu berkaitan masyarakat Melayu.

“Proklamasi Orang Melayu ini tidak mewakili mana-mana parti walaupun hanya melibatkan Tun Dr Mahathir dan beberapa pimpinan PAS yang datang berbincang mengenai hal tersebut, baru-baru ini.

“Ia bertujuan untuk kesejahteraan bangsa Melayu, tidak wujud apa-apa spekulasi yang mengatakan proklamasi ini adalah alat pihak tertentu untuk permainan politik,” katanya.

Justeru, semua pihak tidak kira parti dan fahaman parti wajar memberi sokongan sepenuhnya.

Katanya, misi utama Proklamasi Orang Melayu adalah memperkasakan semula keunggulan kuasa politik orang Melayu, umat Islam dan masyarakat di negara ini.

Proklamasi Melayu adalah gagasan strategik mengenai orang Melayu, umat Islam dan masyarakat Pribumi.

Ia termasuk survival, keunggulan dan keselamatan kuasa politiknya; dan juga keselamatan jati diri dan keselamatan sosio-ekonominya di zaman selepas pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Ia digerakkan bekas Ahli Parlimen Langkawi itu secara dalam talian, selepas lokasi untuk mengadakan perhimpunan mengenainya dibatalkan sebanyak dua kali.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button